Opnieuw massale demonstratie tegen amnestiewet in Madrid

Opnieuw massale demonstratie tegen amnestiewet in Madrid
Beeld: Screenshot / X

Opnieuw massale demonstratie tegen amnestiewet in Madrid

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Na de beëdiging van Pedro Sánchez als nieuwe Spaanse premier, riepen meer dan honderd verenigingen mensen van alle politieke kleuren op om te protesteren tegen de amnestie voor Catalaanse separatisten. Op zaterdag 18 november 2023 kwamen duizenden mensen met Spaanse en Europese vlaggen naar de Plaza de Cibeles in Madrid om hun ongenoegen te uiten. Ook de leiders van de PP, Vox en Ciudadanos waren aanwezig.

De organisatoren van de protesten tegen de amnestie voor Catalaanse separatisten hebben een manifest opgesteld waarin ze waarschuwen voor een proces dat de Spaanse grondwet ondermijnt. Ze vinden dat de benoeming van Pedro Sánchez als premier “corrupt” was en dat de amnestiewet een stap is in de richting van een Catalaans referendum over onafhankelijkheid. Ze roepen de Spanjaarden op om te mobiliseren om dit proces te stoppen.

Het is niet de eerste keer en het zal ook niet de laatste keer zijn dat mensen die het niet eens zijn met de amnestie de staten in Spanje zullen opgaan. Daarbij worden de meeste bijeenkomsten georganiseerd door de oppositiepartijen PP en Vox, maar in dit geval was dat niet zo. Volgens de organisatoren heeft Pedro Sánchez dan wel een premierschap gewonnen, maar hij heeft de steun van het volk verloren, althans van dat deel dat tegen de amnestie is.

De Spaanse politieke partijen PP en Vox hebben de afgelopen twee weken geprobeerd om de leiding te nemen over de protesten tegen de amnestie voor Catalaanse separatisten. Deze protesten zijn vaak uitgelopen op gewelddadige confrontaties met de politie en oproepen tot geweld en discriminatie. 

De burgemeester van Madrid, José Luis Martínez-Almeida, heeft gezegd dat deze ongeregeldheden worden veroorzaakt door een kleine minderheid en dat het niet gepast is om deze minderheid te generaliseren. Hij heeft ook zijn steun aan de politie- en veiligheidsdiensten van de staat betuigd, iets wat de woordvoerder van Vox in Madrid niet heeft gedaan en de agenten beschuldigt van onnodig geweld.

Ga naar de inhoud