Search
menu
Search

Speciale 40 euro verzamelmunt van prinses Leonor uitverkocht in Spanje

Speciale 40 euro verzamelmunt van prinses Leonor uitverkocht in Spanje
Beeld: via canva.com

Speciale 40 euro verzamelmunt van prinses Leonor uitverkocht in Spanje

De Spaanse ‘Fábrica Nacional de Moneda y Timbre-Real Casa de la Moneda’ heeft een verzamelmunt van 40 euro ter ere van de meerderjarigheid van prinses Leonor, die op 31 oktober 2023 18 jaar werd, uitgebracht. Het is echter een succes gebleken en de 300.000 exemplaren die gedrukt werden zijn geheel uitverkocht.

De Koninklijke Spaanse Muntfabriek is verrast door het succes, maar het geeft wel aan dat prinses Leonor populair is bij de Spanjaarden. Het blijkt dat veel ouders de verzamelmunt ter ere van de 18-jarige verjaardag van Leonor aan hun kinderen geven ter herinnering aan hun toekomstige koningin.

De ‘Fábrica Nacional de Moneda y Timbre-Real Casa de la Moneda’ heeft de machines weer aan het werk gezet om een tweede lichting te drukken van deze speciale 40 euromunt. Binnen enkele weken kunnen de munten daarna via de website van de Spaanse Muntfabriek gereserveerd en daarna gekocht worden.

De speciale munt is gemaakt van 925 zilver en heeft een gewicht van 18 gram en een diameter van 33 millimeter. Op de voorzijde van de munt staat het portret van prinses Leonor. Bovenaan staat de tekst “Felipe VI Rey de España” en het jaartal van uitgave, 2023, gescheiden door een streepje. Onderaan staat “Princesa Leonor”. Beide teksten zijn gescheiden door een interpretatie van het ‘Cruz de la Victoria’. De motieven en teksten zijn omringd door een rand van parels.

Op de achterzijde van de munt is het wapenschild van prinses Leonor afgebeeld in kleuren. Aan de rechterkant, in twee regels en in hoofdletters, staat de waarde 40 euro. In een cirkel, in de vorm van een viervoudige afbeelding, staan een schematische versie van het Kruis van de Victoria, de munthuismerk (ceca), een kroon en het cijfer 23. Daarnaast staat aan de onderkant de munthuismerk en in neerwaartse cirkelvormige richting en in hoofdletters, de tekst “18 aniversario S.A.R. la Princesa de Asturias”. Ook deze motieven en teksten zijn omringd door een rand van parels.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?