Heel Catalonië heeft weeralarm vanwege luchtvervuiling

Oeps ... foto ontbreekt!

Heel Catalonië heeft weeralarm vanwege luchtvervuiling

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De hele autonome regio Catalonië heeft woensdag een weeralarm gehad vanwege luchtvervuiling. De autonome overheid deed dit na een stijging van PM10 deeltjes in de lucht. In Barcelona had men daarnaast ook te maken met een toename van stikstofdioxide of NO2. Er was geen verbod op het rijden met voertuigen maar er werden wel preventieve maatregelen genomen.

De afdeling Dirección General de Calidad Ambiental y Cambio Climático van de Generalitat heeft woensdag een periode van hoge besmetting door PM10 deeltjes – deeltjes in de lucht inferieur dan 10 micron – afgekondigd voor heel Catalonië.

PM10 zijn kleine vaste of vloeibare deeltjes van stof, as, roet, metaaldeeltjes, cement of pollen verspreid in de atmosfeer. De PM10 hebben een aerodynamische diameter kleiner dan 10 micron (1 micron komt overeen met een duizendste deel van 1 millimeter). Zij bestaan ​​hoofdzakelijk uit anorganische silicaten en aluminaten, zware metalen en organische materialen die in verband staan met koolstofdeeltjes (roet).

Dit kan te maken hebben met de brand recent bij een chemische opslagplaats nabij Barcelona maar in de krant wordt gesproken over de Afrikaanse lucht die vanaf dinsdag Catalonië heeft bereikt en daarnaast de hoge luchtverontreiniging die verwacht werd op woensdag.

Vanwege de luchtvervuiling raden de autoriteiten aan om binnen te blijven en als men naar buiten moet gaan wordt aangeraden met het openbaar vervoer te reizen en de auto te laten staan. Ook de snelheden bij met name de grote steden zoals Barcelona zijn aangepast maar is het rijden met auto’s niet verboden.

Ook in Barcelona heeft men maatregelen moeten nemen vanwege de luchtverontreiniging zoals het verbieden van activiteiten waardoor er stof ontstaat zoals bladblazers en werkzaamheden in de bouw waar stofontwikkeling door ontstaat.

Ga naar de inhoud