Wat moet je doen als je geld of iets anders op staat vindt in Spanje

Wat moet je doen als je iets op staat vind in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Stel je vindt een smartphone, dure zonnebril, een horloge, een portefeuille of een koffer met geld. Wat doe je daarmee. Een deel van de lezers zal waarschijnlijk zeggen dat ze dit voor zichzelf houden want gevonden is gevonden. Een ander deel van de lezers zal dit bij de juiste autoriteiten willen afgeven zodat de eigenaren het ergens kunnen ophalen, wel zo netjes en zelfs volgens de wet verplicht. Maar wat is de juiste manier van handelen in Spanje?

Volgens het Spaanse strafboek artikel 253 is iedereen in Spanje verplicht om iets wat gevonden is op straat af te geven aan de autoriteiten. Doet men dat niet dan kan men een celstraf tussen de 3 en 6 maanden krijgen en een flinke boete.

Officieel dien je de gevonden voorwerpen af te geven bij de ‘oficinas de objetos perdidos’ ofwel de Lost & Found kantoren die elke stad, metro- en treinstation of vliegveld heeft. In een stad bevinden deze zich meestal bij de gemeente of bij de lokale politie.

Mocht het niet mogelijk zijn om naar een Lost & Found kantoor te gaan dan kun je het gevonden voorwerp ook aan de politie geven, ofwel op straat aan een agent of het liefst bij een politiekantoor waar de naam van de vinder wordt opgeschreven die iets gevonden heeft en in de meeste gevallen ook het paspoortnummer of in Spanje het DNI (Spanjaarden) en NIE (buitenlands registratienummer) en een telefoonnummer.

Vergoeding

Er staat zelfs ergens omschreven dat mocht degene die zijn/haar voorwerp verloren heeft en dat is komen ophalen de mogelijkheid heeft om een vindersloon te geven. De vinder heeft recht op 10% van de waarde als dat minder dan 12 euro is en 5% als de waarde meer dan 12 euro is. Uiteraard mag de eigenaar van een gevonden voorwerp ook meer vindersloon geven. Dat mag maar hoeft niet en is ook niet verplicht (maar wel netjes).

Na twee jaar

Mocht het gevonden voorwerp dat door iemand is afgegeven bij de Lost & Found of de politie na twee jaar niet zijn opgehaald door de eigenaar, dan mag degene die het gevonden en ingeleverd heeft het voorwerp houden. Zo staat dat in artikel 615 van het Spaanse strafwetboek omschreven. Je moet dat wel zelf in de gaten houden want de politie belt jou niet.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.