Search
menu
Search

Festival Primavera Sound dreigt met vertrek uit Barcelona naar Madrid

Festival Primavera Sound dreigt met vertrek uit Barcelona naar Madrid
Beeld: Canva

Festival Primavera Sound dreigt met vertrek uit Barcelona naar Madrid

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Het Primavera Sound Festival is geen klein evenement. Gedurende de laatste editie in 2019 trok het maar liefst 220.000 bezoekers en had het een economische impact in Barcelona van 120 miljoen euro. In 2022 wil de organisatie het festival verdubbelen: twee weekends in plaats van één. Volgens de voorspellingen kan er zo 300 miljoen euro in het laatje komen. Alleen lopen de onderhandelingen met het gemeentebestuur moeizaam.

Jordi Martí, van de afdeling cultuur, onderwijs, wetenschap en gemeenschap van de stad, spreekt nochtans verzoenende taal. Volgens hem zijn Primavera Sound en Barcelona een “succesverhaal”. Martí geeft aan dat het festival over twee weekends kan beschikken in 2022, deels om de schade van de pandemie in te halen, maar dat een grondige voorbereiding nodig is om de buurtbewoners van de site en de stad niet te zeer te storen.

Er zijn uitdagingen als transport, veiligheid, orde en netheid en sociale relevantie die op de tafel liggen bij de onderhandeling. Het stadsbestuur heeft het festival in het verleden al geholpen met ruim 832.000 euro aan subsidies. Het benadrukt dat het wil dat het festival nog jaren blijft doorgaan in Barcelona, maar wel onder bepaalde voorwaarden.

Primavera Sound 2022 zou doorgaan van 2 tot 12 juni, met het accent op de weekends van 2 tot 4 en 9 tot 11 juni. De organisatie wacht echter nog steeds op goedkeuring van het gemeentebestuur, en spreekt nu dreigende taal. “Als Barcelona ons niet wil, zien we er geen graten in hier verder te gaan”. Volgens de organisatie ligt Madrid op tafel als alternatief, wat een serieuze opdonder zou zijn voor de eeuwige rivaal Barcelona.

Ga naar de inhoud