Staking transportsector op 20, 21 en 22 december gaat niet door in Spanje

Staking transportsector op 20, 21 en 22 december gaat niet door in Spanje
Beeld: Canva

Staking transportsector op 20, 21 en 22 december gaat niet door in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse regering en de vertegenwoordigers van de transportsector in Spanje hebben een overeenkomst bereikt waarna de driedaagse staking op 20, 21 en 22 december is geannuleerd. De staking in het hele land zou aanstaande maandag 20 december moeten beginnen en zou net voor de drukke kerstperiode plaats moeten vinden waardoor er een chaos werd verwacht.

Een van de belangrijkste knelpunten die nu is opgelost was het verbod voor vrachtwagenchauffeur voor het laden en lossen van hun eigen vrachtwagens. Er is nu afgesproken dat de chauffeurs mogen meehelpen met het laden en lossen, blijkbaar een historische overwinning voor de transportsector.

Een ander knelpunt waren de wachttijden die nu gehalveerd worden. Bij overschrijding heeft de vervoerder recht op schadevergoeding. Verder wordt er in de wet een clausule opgenomen over de stabilisatie van de dieselprijs in de transportcontracten, een claim waar de transportsector al jaren aan werkte. 

Ook is afgesproken dat zonder toestemming van de transportsector er geen tol geheven gaat worden voor zwaar transport. Dat wil niet zeggen dat die tol of kilometerheffing er niet zal komen maar wel dat dit altijd in overleg dient te gebeuren met de transportsector.

Ga naar de inhoud