Wat gaat in 2023 gebeuren met de 20 eurocent korting op benzine en diesel in Spanje?

Wat gaat in 2023 gebeuren met de 20 eurocent korting op benzine en diesel in Spanje?
Beeld: Canva

Wat gaat in 2023 gebeuren met de 20 eurocent korting op benzine en diesel in Spanje?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds 1 april en tot en met 31 december krijgt iedereen die in Spanje benzine of diesel tankt bij het afrekenen 0,20 euro per liter korting. Daarbij is nooit gekeken naar wie die korting krijgt en werd geen onderscheid gemaakt tussen rijke of arme inwoners van het land, toeristen, vrachtwagenchauffeurs etc. Maar de kans is groot dat dit vanaf 1 januari 2023 gaat veranderen. De regering heeft echter besloten pas op 29 december daarover een beslissing te nemen.

Pas op 29 december, twee dagen voor het einde van de huidige 20 eurocent per liter brandstof korting, zal bekend worden wat er in 2023 gaat gebeuren met deze maatregel. Feit is dat de benzine- en dieselprijzen nu gezakt zijn naar een niveau dat lager is dan op het moment van inwerkingtreding van deze maatregel. Daarnaast wil de regering een onderscheid maken in wie gebruik kan maken van deze regeling.

Op dit moment hebben alle personen die tanken in Spanje profijt van deze extra maatregel wat de regering meer dan 5 miljard euro kost. Maar de regering wil een onderscheid maken in de personen want degenen die nu het meest profijt hebben van de 20 eurocent korting zijn de rijkeren omdat de personen die het niet breed hebben vaak het openbaar vervoer nemen en niet de eigen auto.

Daarom denkt de regering erover na om personen die minder dan 2000 euro per maand verdienen een ‘cheque-gasolina/gasoil’ te geven van 100 euro. Daarbij gaat het volgens de gegevens van het Spaanse Statistiekbureau INE om meer dan 10 miljoen inwoners. Daarmee krijgen ongeveer 17 miljoen inwoners van het land geen 20 eurocent korting meer bij het tanken.

De transportsector zal nog steeds 20 eurocent korting krijgen waarmee volgens berekeningen op deze website de regering volgend jaar 4,25 miljard euro zal besparen omdat van de 5,69 miljard euro die deze maatregel kost de transportsector goed is voor 1,44 miljard euro.

Ga naar de inhoud