Search
menu
Search

De dreigende schaarste van kraanwater in Málaga, Costa del Sol en Axarquía

De dreigende schaarste van kraanwater in Málaga, Costa del Sol en Axarquía
Beeld: via canva.com

De dreigende schaarste van kraanwater in Málaga, Costa del Sol en Axarquía

De provincie Málaga wordt al maandenlang geteisterd door een ernstige droogte, die steeds nijpender wordt naarmate er geen regen valt. Eerder werd bekend dat de hoofdstad van Málaga nog maar een jaar aan watervoorraad heeft voor haar inwoners, als er geen neerslag valt. Maar nu blijkt dat ook de streken Axarquía en de Costa del Sol slechts zes maanden aan water hebben voor de bevolking. Om deze situatie het hoofd te bieden, worden er maatregelen genomen zoals het gebruik van geregenereerd en ontzilt water. 

De afgelopen jaren is de regenval in Málaga en de Costa del Sol sterk afgenomen, waardoor de watervoorraad steeds verder slinkt. Het gebrek aan neerslag is dan ook de grootste oorzaak van de huidige droogte. Volgens gegevens van de Spaanse weerdienst AEMET is er in de afgelopen maanden slechts 30% van de gebruikelijke hoeveelheid regen gevallen. Dit heeft geleid tot een alarmerende situatie waarin het waterpeil in de reservoirs en rivieren drastisch is gedaald.

De droogte heeft niet alleen invloed op de watervoorraad, maar heeft ook gevolgen voor de landbouw en de natuur in de regio. Door de lage waterstand in de rivieren en reservoirs is er minder water beschikbaar voor irrigatie, wat leidt tot mislukte oogsten en economische verliezen voor boeren. Daarnaast heeft de droogte ook invloed op de biodiversiteit, met name in de Axarquía-streek waar veel fruit- en amandelbomen groeien. Deze bomen hebben veel water nodig en als er niet genoeg neerslag valt, kan dit leiden tot uitdroging en sterfte van de bomen.

Málaga stad

De hoofdstad van Málaga staat bekend om haar prachtige stranden en toeristische attracties, maar de stad heeft ook te maken met de gevolgen van de droogte. Volgens een rapport van de Spaanse Vereniging voor Water en Sanitatie (AEAS) heeft Málaga nog maar een jaar aan watervoorraad voor haar inwoners als er geen regen valt. Dit komt neer op ongeveer 200 hectometer kubieke meter water, wat slechts genoeg is voor één jaar. Als er geen maatregelen worden genomen, zal de stad binnenkort zonder kraanwater komen te zitten.

Costa del Sol

De toeristische Costa del Sol heeft ook te maken met de dreigende schaarste van kraanwater. Volgens het rapport van AEAS heeft de regio slechts zes maanden aan watervoorraad voor haar inwoners als er geen neerslag valt. Dit komt neer op ongeveer 100 hectometer kubieke meter water, wat slechts genoeg is voor een half jaar. Dit is een alarmerende situatie die dringend aandacht vereist.

Axarquía

De Axarquía streek in het oosten van de provincie Málaga, is een van de meest getroffen gebieden door de droogte. De regio staat bekend om haar prachtige landschappen en pittoreske dorpjes, maar heeft ook te maken met de gevolgen van de droogte. Volgens het rapport van AEAS heeft Axarquía slechts zes maanden aan watervoorraad voor haar inwoners als er geen neerslag valt. Dit komt neer op ongeveer 40 hectometer kubieke meter water, wat slechts genoeg is voor een half jaar.

Ga naar de inhoud