Search
menu
Search

De strijd tussen de El Gordo kerstloterij en Driekoningen loterij en de hoogste winkans in Spanje

De strijd tussen de El Gordo kerstloterij en Driekoningen loterij en de hoogste winkans in Spanje
Beeld: via canva.com & 123rf

De strijd tussen de El Gordo kerstloterij en Driekoningen loterij en de hoogste winkans in Spanje

De feestdagen brengen niet alleen gezellige familiebijeenkomsten, ijzige kou en in sommige gevallen zelfs sneeuw met zich mee. Ook gevoelens als magie, hoop en verwachting komen naar boven. Om deze vlam van hoop brandend te houden, worden er elk jaar verschillende loterijen georganiseerd. De meest bekende is natuurlijk de Kerstloterij of ‘El Gordo’, die altijd op 22 december plaatsvindt en dromen uit laat komen voor de deelnemers. Maar er is nog een andere loterij die rond de feestdagen wordt gehouden: de Driekoningen loterij of ‘Lotería del Niño’, die elk jaar op 6 januari valt. Wat zijn de verschillen tussen deze twee loterijen? Welke prijzen zijn er te winnen? En welke van de twee is makkelijker om te winnen?

Elke dag, week en maand zijn er loterijen in Spanje met soms enorm hoge prijzen. Maar er zijn twee loterijen die elk jaar veel hoop en illusie teweeg brengen bij de Spanjaarden, en bij een steeds groter wordende groep buitenlanders die ook hopen op Spaanse loterijprijzen. We hebben het natuurlijk over de ‘El Gordo’ loterij op 22 december en over de ‘Lotería del Niño’ op 6 januari.

Maar bij welke van deze twee loterijen is de kans het grootst om iets te winnen? De statistieken zeggen dat het 37% waarschijnlijker is om een prijs te winnen bij de Driekoningen loterij. De reden hiervoor is gerelateerd aan de uitkeringen, want terwijl de Kerstloterij slechts 10% aan de uitkeringen besteedt, bedraagt dit bedrag in de Driekoningen loterij bijna 30%. Aangezien er drie keer zoveel geld is voor de uitkeringen, is de kans om te winnen ook drie keer zo groot.

Kerstloterij (El Gordo)

De Kerstloterij, ook wel bekend als El Gordo, is een Spaanse traditie die al sinds 1812 bestaat. Het is een van de oudste loterijen ter wereld en heeft door de jaren heen vele veranderingen ondergaan. Zo werd het in het begin georganiseerd door de Koninklijke Munt, maar sinds 1985 is het in handen van de Sociedad Estatal de Loterías y Apuestas del Estado (SELAE). Deze organisatie is verantwoordelijk voor alle loterijen in Spanje.

De Kerstloterij is een loterij met een uniek concept. In plaats van één grote jackpot, zijn er meerdere prijzen te winnen. Dit komt doordat er niet één winnend lotnummer wordt getrokken, maar duizenden. Het totale prijzengeld bedraagt maar liefst 2,38 miljard euro, wat het de grootste loterij ter wereld maakt.

Er zijn in totaal 170 series van 100.000 loten beschikbaar. Elk lot heeft een vijfcijferig nummer, variërend van 00000 tot 99999. Dit betekent dat er in totaal 17 miljoen loten worden verkocht. Elk lot kost € 200 en kan opgedeeld worden in tienden, waardoor je voor € 20 al kans maakt op een prijs.

Zoals eerder vermeld, zijn er bij de Kerstloterij meerdere prijzen te winnen. De hoofdprijs, El Gordo genaamd, bedraagt maar liefst € 4 miljoen per serie. Dit betekent dat als je een heel lot hebt gekocht, je € 400.000 kunt winnen. Maar ook als je een tiende lot hebt, kun je nog steeds € 40.000 winnen.

Naast de hoofdprijs zijn er nog vele andere prijzen te winnen, variërend van € 1.000 tot € 200.000 per serie. In totaal zijn er meer dan 15.000 prijzen te verdelen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste prijzen bij de Kerstloterij:

PrijzenAantalBedrag per serie
El Gordo (hoofdprijs)1€ 4 miljoen
Segundo Premio (tweede prijs)1€ 1,25 miljoen
Tercer Premio (derde prijs)1€ 500.000
Cuartos Premios (vierde prijzen)2€ 200.000
Quintos Premios (vijfde prijzen)8€ 60.000

Driekoningen loterij (Lotería del Niño)

De Driekoningen loterij, ook wel bekend als de Lotería del Niño, is een relatief jonge loterij die pas sinds 1941 wordt georganiseerd. Het is ontstaan uit de traditie om op Driekoningen cadeautjes te geven aan kinderen. In de beginjaren was het een kleinschalige loterij, maar inmiddels is het uitgegroeid tot een van de grootste loterijen van Spanje.

De Driekoningen loterij werkt volgens hetzelfde principe als de Kerstloterij. Er worden meerdere winnende lotnummers getrokken, waardoor er meer kans is op een prijs. Er zijn in totaal 50 series van 100.000 loten beschikbaar, wat betekent dat er in totaal 5 miljoen loten worden verkocht. Elk lot kost € 20 en kan opgedeeld worden in tienden, waardoor je voor € 2 al kans maakt op een prijs.

De totale prijzenpot van de Driekoningen loterij bedraagt €  700 miljoen. Dit is aanzienlijk minder dan de Kerstloterij, maar nog steeds een indrukwekkend bedrag. De hoofdprijs, El Niño genaamd, bedraagt € 2 miljoen per serie. Dit betekent dat als je een heel lot hebt gekocht, je € 200.000 kunt winnen. Ook hier geldt dat als je een tiende lot hebt, je nog steeds € 20.000 kunt winnen.

Naast de hoofdprijs zijn er nog vele andere prijzen te winnen, variërend van € 1.000 tot € 40.000 per serie. In totaal zijn er meer dan 37.000 prijzen te verdelen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste prijzen bij de Driekoningen loterij:

PrijzenAantalBedrag per serie
El Niño (hoofdprijs)1€ 2 miljoen
Segundo Premio (tweede prijs)1€ 750.000
Tercer Premio (derde prijs)1€ 250.000
Cuartos Premios (vierde prijzen)2€ 50.000
Quintos Premios (vijfde prijzen)8€ 20.000
Ga naar de inhoud