Search
menu
Search

Scholen aan de Costa Dorada en de rest van Spanje gesloten vanwege bommeldingen

Scholen aan de Costa Dorada en de rest van Spanje gesloten vanwege bommeldingen
Beeld: @policia / X

Scholen aan de Costa Dorada en de rest van Spanje gesloten vanwege bommeldingen

Scholen aan de Costa Dorada, waaronder die in Salou, Reus en El Catllar, werden maandag geconfronteerd met een angstaanjagende situatie toen ze gedwongen werden hun deuren te sluiten vanwege dreigementen met betrekking tot een mogelijke bomaanslag. Volgens de regionale krant hebben de autoriteiten een driegende e-mail ontvangen waarin gemeld stond dat er in heel Spanje bij tientallen scholen bommen waren geplaatst. 

Diverse scholen in Reus, El Catllar en Salou, evenals het Lycée Français Internacional de Reus, Jigsaw Bristiish School en de Socrates Educa International School (voorheen bekend als Escola Internacional del Camp, EIC), zijn drie particuliere onderwijsinstellingen die maandag gedwongen waren hun deuren te sluiten vanwege een ernstige dreiging.

Een reeks bombrieven, ontvangen via e-mail, heeft niet alleen deze scholen getroffen, maar ook een groot aantal andere internationale privéscholen in heel Spanje, waaronder in Pontevedra (Galicië), Tenerife, Castellón en Villareal (Valencia regio). De autoriteiten, waaronder de Mossos d’Esquadra in Catalonië en de Policía Nacional elders in het land, zijn momenteel bezig met een uitgebreid onderzoek naar de herkomst van deze bedreigingen.

Op vrijdag 15 december, in het geval van Alicante, werd een bommelding ontvangen bij het Liceo Francés de El Campello en het colegio El Valle in de hoofdstad Alicante, beide particuliere scholen. In beide gevallen kwam de melding ook per e-mail binnen

Ondanks uitgebreide inspecties van de genoemde onderwijsinstellingen, hebben de autoriteiten geen verdachte voorwerpen aangetroffen. Desalniettemin blijft de situatie alarmerend en vereist deze de hoogste mate van aandacht. Hoewel de geloofwaardigheid van de dreigmails laag wordt geacht, zijn alle noodzakelijke maatregelen genomen om de veiligheid van de scholen te waarborgen.

Deze angstaanjagende gebeurtenissen hebben niet alleen de scholen zelf beïnvloed, maar hebben ook een diepgaande impact gehad op de lokale gemeenschappen in Salou, Reus en El Catllar. Ouders, leerlingen en docenten worden geconfronteerd met angst en onzekerheid, terwijl de autoriteiten hard werken om de situatie op te helderen en de veiligheid te waarborgen.

De dreiging van mogelijke bomaanslagen heeft niet alleen de specifieke scholen getroffen, maar heeft ook geleid tot een bredere regionale reactie. Autoriteiten in Tarragona, waaronder de Mossos d’Esquadra, hebben snel gereageerd op de dreiging en hebben intensief samengewerkt met andere wetshandhavingsinstanties in heel Spanje om de situatie aan te pakken.

Het onderzoek naar de oorsprong van de dreigmails blijft gaande, en er wordt alles aan gedaan om de veiligheid van de scholen en de bredere gemeenschap te waarborgen. Hoewel de dreiging momenteel als weinig geloofwaardig wordt beschouwd, nemen de autoriteiten geen enkel risico en blijven ze waakzaam.

Ga naar de inhoud