Vijf nieuwe Mooiste Dorpen van Spanje in Palencia, Málaga en Extremadura

Vijf nieuwe Mooiste Dorpen van Spanje in Palencia, Málaga en Extremadura
Beeld: via canva.com

Vijf nieuwe Mooiste Dorpen van Spanje in Palencia, Málaga en Extremadura

Spanje staat bekend om zijn bruisende steden, prachtige stranden en indrukwekkende architectuur. Maar naast deze populaire toeristische bestemmingen, herbergt het land ook een schat aan charmante dorpen die vaak over het hoofd worden gezien door reizigers. Deze kleine dorpjes, gelegen in afgelegen gebieden of verscholen tussen bergen, bieden een authentieke ervaring en laten je kennismaken met de lokale cultuur en tradities. In 2024 komen er vijf nieuwe dorpen bij de lijst van Spanje’s Mooiste Dorpen of ‘Los Pueblos Más Bonitos de España’.

Op 1 januari 2024 zullen vijf nieuwe dorpen toetreden tot de lijst van De Mooiste Dorpen van Spanje, waaronder Ampudia, Comillas, Parauta en Trevejo en Trujillo. Deze toevoegingen brengen het totale aantal mooie dorpen op 116, verspreid over heel Spanje.

Deze dorpen zijn geselecteerd door de Los Pueblos Más Bonitos de España (Vereniging van De Mooiste Dorpen van Spanje), die als doel heeft om de charme en schoonheid van deze verborgen juweeltjes te promoten en te behouden. Elk dorp dat wordt opgenomen in de lijst moet voldoen aan strenge criteria, zoals een rijke geschiedenis en cultuur, goed bewaard gebleven architectuur en een unieke sfeer.

 • ampudia3
 • ampudia2
 • ampudia1

Ampudia (Palencia)

Gelegen in de provincie Palencia, in de regio Castilië en León, ligt het charmante dorpje Ampudia. Dit middeleeuwse stadje is omringd door een imposante stadsmuur en wordt gedomineerd door het prachtige kasteel van Ampudia, dat dateert uit de 15e eeuw. Het kasteel is nu omgebouwd tot een museum en biedt een fascinerende inkijk in de geschiedenis van de regio.

Ampudia werd gesticht in de 9e eeuw door de Arabieren en werd later veroverd door de christenen. Het stadje speelde een belangrijke rol tijdens de middeleeuwen vanwege zijn strategische ligging tussen de rivieren Pisuerga en Carrión. In de 16e eeuw werd Ampudia een belangrijk centrum voor de textielindustrie en dit bracht welvaart naar het dorp.

Vandaag de dag is Ampudia een rustig dorpje met slechts ongeveer 600 inwoners. Het is echter nog steeds mogelijk om de middeleeuwse sfeer te proeven, terwijl je door de smalle straatjes wandelt en de prachtige architectuur bewondert. Het dorp heeft ook een aantal interessante kerken, waaronder de kerk van San Miguel, die dateert uit de 13e eeuw.

 • comillas3
 • comillas2
 • comillas1

Comillas (Cantabrië)

Gelegen aan de noordkust van Spanje, in de regio Cantabrië, ligt het pittoreske dorpje Comillas. Dit charmante kustplaatsje is een populaire bestemming voor zowel toeristen als locals vanwege zijn prachtige stranden en indrukwekkende architectuur.

Comillas werd gesticht in de 16e eeuw en was oorspronkelijk een belangrijke havenstad. In de 19e eeuw werd het dorp echter ontdekt door de Spaanse adel en werd het een populaire zomerbestemming. Hierdoor werden er veel prachtige gebouwen en villa’s gebouwd, waardoor Comillas nu bekend staat om zijn indrukwekkende architectuur.

Een van de meest opvallende gebouwen in Comillas is de Universidad Pontificia, een neogotisch paleis dat diende als zomerverblijf voor de Spaanse koninklijke familie. Een andere populaire activiteit in Comillas is het bezoeken van de Gaudí-route. De beroemde Spaanse architect Antoni Gaudí heeft hier twee gebouwen ontworpen, waaronder El Capricho, een kleurrijk huis met Moorse invloeden. Je kunt ook een bezoek brengen aan het Palacio de Sobrellano, een prachtig paleis dat nu dienst doet als museum en waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis van Comillas.

 • parauta3
 • parauta2
 • parauta1

Parauta (Málaga)

In het hart van de Serranía de Ronda, in de provincie Málaga, ligt het kleine dorpje Parauta. Dit charmante bergdorpje is omgeven door een prachtig landschap en biedt een rustige ontsnapping aan de drukte van de stad.

Parauta werd gesticht door de Arabieren in de 9e eeuw en was oorspronkelijk een belangrijke vesting. In de 16e eeuw werd het dorp veroverd door de christenen en begon het zich te ontwikkelen als agrarisch centrum. Vandaag de dag heeft Parauta nog steeds een landbouweconomie en staat het bekend om zijn productie van kastanjes en olijfolie.

Parauta is een ideale bestemming voor natuurliefhebbers en wandelaars. Het dorp ligt aan de voet van de Sierra de las Nieves, een beschermd natuurgebied dat bekend staat om zijn prachtige landschap en rijke flora en fauna. Hier kun je genieten van wandelroutes door de bergen en bossen, en misschien zelfs wilde dieren spotten zoals de Spaanse steenbok of de Iberische lynx.

 • trujillo3
 • trujillo2
 • trujillo1
 • trevejo2
 • trevejo1

Trevejo en Trujillo (Cáceres)

In de regio Extremadura, in het westen van Spanje, liggen de dorpen Trevejo en Trujillo. Hoewel ze niet ver van elkaar verwijderd zijn, hebben deze twee dorpen elk hun eigen unieke charme en geschiedenis.

Trevejo is een klein dorpje gelegen in de Sierra de Gata en wordt gekenmerkt door zijn witgekalkte huizen en smalle straatjes. Het dorp werd gesticht door de Kelten en was later een belangrijke vesting tijdens de Reconquista. Vandaag de dag is Trevejo een rustig dorpje met slechts ongeveer 100 inwoners, maar het heeft nog steeds zijn middeleeuwse karakter behouden.

Trujillo daarentegen is een groter dorp met ongeveer 10.000 inwoners en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het dorp was ook een belangrijk centrum tijdens de Reconquista en speelde een rol in de ontdekking van Amerika, aangezien Francisco Pizarro hier vandaan kwam. Trujillo staat bekend om zijn prachtige Plaza Mayor, een groot plein omringd door indrukwekkende gebouwen uit de renaissance.

116 Mooiste Dorpen

Deze dorpen zijn geselecteerd door de Asociación Los Pueblos Más Bonitos de España (Vereniging van De Mooiste Dorpen van Spanje), die als doel heeft om de charme en schoonheid van deze verborgen juweeltjes te promoten en te behouden. Elk dorp dat wordt opgenomen in de lijst moet voldoen aan strenge criteria, zoals een rijke geschiedenis en cultuur, goed bewaard gebleven architectuur en een unieke sfeer. De lijst is met deze vijf toevoegingen gegroeid tot 116 dorpen.

Ga naar de inhoud