Terwijl heel Spanje het koud heeft gaan de elektriciteitstarieven omhoog

Oeps ... foto ontbreekt!

Terwijl heel Spanje het koud heeft gaan de elektriciteitstarieven omhoog

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De elektriciteitsmaatschappijen hadden geen beter moment kunnen kiezen om de tarieven te verhogen. Heel Spanje (op de Canarische Eilanden na) heeft te maken met een koudegolf en temperaturen ver onder het vriespunt of dicht daarbij in de buurt en de sneeuw is op veel plaatsen aanwezig. Reden genoeg om de kachels en radiatoren aan te zetten maar dat gaat vanaf nu veel duurder worden aangezien men heeft besloten de elektriciteitstarieven te verhogen waardoor de rekeningen gemiddeld met zo’n 100 euro per jaar omhoog zullen gaan.

De elektriciteit in Spanje is al niet de goedkoopste (sterker nog, een van de duurste van Europa) en daar komt nu midden in een extreem koude periode nog een flinke schep bovenop. De elektriciteitssector in Spanje heeft sinds woensdagavond 20.00 uur besloten de tarieven voor de stroom te verhogen tot 92 euro megawattuur (MWh). De reden daarvoor is volgens de leveranciers de toegenomen vraag aan stroom omdat het kouder is dan normaal waardoor er veel meer elektrische kachels en radiatoren worden aangezet. Bekijk op deze pagina de actuele elektriciteitstarieven in Spanje.

UPDATE: Deze vrijdag (20/01/17) zullen de elektriciteitstarieven verder omhoog gaan. Vanaf 20.00 uur zal de prijs maximaal per MWh 98,69 euro bedragen. De gemiddelde prijs zal 88 euros per MWh zijn deze vrijdag maar met uitschieters dus.

Frankrijk en meer

Daarnaast heeft men in Frankrijk te maken met de parallellisatie van de kerncentrales waardoor Spanje meer elektriciteit naar het buurland moet exporteren om ervoor te zorgen dat daar geen gebrek is aan stroom. De vraag is natuurlijk, waarom moeten de Spanjaarden daar dan voor opdraaien. Meer verkoop van stroom zou normaal gesproken de prijzen naar beneden moeten halen maar blijkbaar is dat bij de elektriciteit juist andersom, meer vraag betekent automatisch hogere tarieven.

Wind en water

Daar bovenop komt het probleem van de windmolens die niet genoeg stroom kunnen opwekken door gebrek aan wind. Het windmolenpark in Spanje zorgt voor heel veel elektriciteitsopwekking maar als dat stil komt te staan moet de stroom ergens anders vandaan komen. Een andere mogelijke reden voor de duurdere stroom is de prijsverhoging van de brandstof. En dan als laatste heeft het weinig geregend waardoor de stuwmeren niet goed vol zitten en daar minder stroom opgewekt kan worden, overigens de goedkoopste vorm van elektriciteitsopwekking in Spanje.

Verhogingen

Halverwege januari stegen de elektriciteitsprijzen ook al waardoor de gemiddelde elektriciteitskosten voor de Spanjaarden van 80,23 euro in december in januari steeg naar 84,57 euro. Met deze laatste prijsverhoging zal dat alleen nog maar meer gaan worden, ook omdat er veel meer van de elektriciteit gebruik wordt gemaakt dankzij de elektrische verwarming.

De Spaanse consumentenbond FACUA vindt dat er totaal geen duidelijkheid bestaat over hoe de tarieven berekend worden door de elektriciteitsmaatschappijen. Daarnaast vindt men dat de regering onverantwoord omgaat met deze prijsverhogingen aangezien veel mensen in Spanje, en ook bedrijven, dit soort verhogingen niet zomaar kunnen betalen. In het jaar 2015 werden er 650.000 huishoudens afgesloten van de elektriciteit omdat ze de rekeningen niet konden betalen waarbij er 83.000 families waren die meer dan een maand lang geen stroom hadden, aldus de FACUA.

Helaas kan men als consument niet veel doen omdat de elektriciteitsmaatschappijen blijkbaar kunnen doen en laten wat ze willen en de Spaanse regering daar in meegaat. Het enige wat consumenten kunnen doen is of minder stroom verbruiken of van maatschappij veranderen wat niet automatisch wil zeggen dat de tarieven dan beter zijn – (Remco Stoffer)

Ga naar de inhoud