skip to Main Content
Spanje’s eerste voogdijzaak over een hond vindt plaats in Tarragona

Spanje’s eerste voogdijzaak over een hond vindt plaats in Tarragona

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

TARRAGONA – Deze donderdag is Spanje’s eerste voogdijzaak over een hond begonnen in de provincie Tarragona. De uitslag van deze voogdijzaak zal een precedent vormen voor alle andere voogdijzaken waar huisdieren bij betrokken zijn. De rechter van de gemeente Falset moet bepalen of Leben, een vriendelijke zevenjarige Bordeauxdog (dogo de Burdeos), bij zijn baasje Jonas Amadeo Lucas mag blijven wonen of moet verhuizen naar zijn ex-vrouw Elena Tova die ook de voogdij over Leben wil hebben.

De rechter in de gemeente Falset, ten zuiden van de hoofdstad Tarragona, moet beslissen wat de toekomst van de 7-jarige Dogo de Burdeos hond Leben gaat worden. Mag hij bij zijn mannelijk baasje Jonas blijven wonen of moet hij zijn mand en speeltjes pakken en verhuizen naar Elena, de ex-vrouw van Jonas.

Het is in Spanje de eerste keer dat een rechter zich moet buigen over de voogdij van een huisdier, in dit geval dus een grote bruine Bordeaudog. Dit soort voogdijzaken is mogelijk omdat in oktober 2017 de wetten veranderd werden wat betreft huisdieren en “hun rechten”.

Het verhaal van Leben de hond gaat terug naar het jaar 2014 toen Lucas en zijn ex Elena een hondenopvangcentrum openden met de naam El Hogar in de gemeente Marçà in de Priorat regio. Leben werd uit een familie gered in Madrid die erom bekend stond het beest te mishandelen en te gebruiken bij hondengevechten. Ondanks deze ellende en pech in het leven van Leben heeft de gevaarlijk uitziende hond een zacht karakter en is hij super vriendelijk tegen andere honden en mensen.

Enkele jaren geleden vond er een scheiding plaats waarna Lucas verhuisde naar Andalusië en Leben met zich meenam. Volgens Elena is de hond echter van haar omdat elke hond die in het opvangcentrum woont van haar is. Lucas zegt echter dat Leben nooit met zijn ex omging en dus ook geen hechte band heeft met haar. Elena zegt dan wel dat Leben haar eigendom is maar voor mij is Leben een lid van de familie.

Foto: Diari de Tarragona

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Als ik de verhaal goed gelezen heb wil die vrouw de hond dus alleen maar terug omdat hij “bezit” zou zijn. Wel in dat geval zou ik als rechter de hond zeker aan de man toewijzen, want de uitspraak van de vrouw duidt niet op veel liefde voor de hond. Blijkbaar doet ze dit alleen om haar ex dwars te zitten.
    Overigens zijn er weinig vrouwen waar ik dit type hond geschikt voor vind. Ze zijn bijzonder sterk en hebben een leider nodig, die hen dus ook fysiek de baas moet kunnen.

  2. Ik heb dit al 25 jaar geleden meegemaakt met de echtscheiding van mijn ouders.
    Toen ging het over 2 terriërs .Ieder kreeg 1 hond(je)toegewezen en moest geen
    allementatie betaald worden door beide partijen.

    Jo

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken