Search
menu
Search

Spanje’s eerste voogdijzaak over een hond vindt plaats in Tarragona

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanje’s eerste voogdijzaak over een hond vindt plaats in Tarragona

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – Deze donderdag is Spanje’s eerste voogdijzaak over een hond begonnen in de provincie Tarragona. De uitslag van deze voogdijzaak zal een precedent vormen voor alle andere voogdijzaken waar huisdieren bij betrokken zijn. De rechter van de gemeente Falset moet bepalen of Leben, een vriendelijke zevenjarige Bordeauxdog (dogo de Burdeos), bij zijn baasje Jonas Amadeo Lucas mag blijven wonen of moet verhuizen naar zijn ex-vrouw Elena Tova die ook de voogdij over Leben wil hebben.

De rechter in de gemeente Falset, ten zuiden van de hoofdstad Tarragona, moet beslissen wat de toekomst van de 7-jarige Dogo de Burdeos hond Leben gaat worden. Mag hij bij zijn mannelijk baasje Jonas blijven wonen of moet hij zijn mand en speeltjes pakken en verhuizen naar Elena, de ex-vrouw van Jonas.

Het is in Spanje de eerste keer dat een rechter zich moet buigen over de voogdij van een huisdier, in dit geval dus een grote bruine Bordeaudog. Dit soort voogdijzaken is mogelijk omdat in oktober 2017 de wetten veranderd werden wat betreft huisdieren en “hun rechten”.

Het verhaal van Leben de hond gaat terug naar het jaar 2014 toen Lucas en zijn ex Elena een hondenopvangcentrum openden met de naam El Hogar in de gemeente Marçà in de Priorat regio. Leben werd uit een familie gered in Madrid die erom bekend stond het beest te mishandelen en te gebruiken bij hondengevechten. Ondanks deze ellende en pech in het leven van Leben heeft de gevaarlijk uitziende hond een zacht karakter en is hij super vriendelijk tegen andere honden en mensen.

Enkele jaren geleden vond er een scheiding plaats waarna Lucas verhuisde naar Andalusië en Leben met zich meenam. Volgens Elena is de hond echter van haar omdat elke hond die in het opvangcentrum woont van haar is. Lucas zegt echter dat Leben nooit met zijn ex omging en dus ook geen hechte band heeft met haar. Elena zegt dan wel dat Leben haar eigendom is maar voor mij is Leben een lid van de familie.

Foto: Diari de Tarragona

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?