Spanje’s eerste voogdijzaak over een hond vindt plaats in Tarragona

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

Spanje’s eerste voogdijzaak over een hond vindt plaats in Tarragona

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – Deze donderdag is Spanje’s eerste voogdijzaak over een hond begonnen in de provincie Tarragona. De uitslag van deze voogdijzaak zal een precedent vormen voor alle andere voogdijzaken waar huisdieren bij betrokken zijn. De rechter van de gemeente Falset moet bepalen of Leben, een vriendelijke zevenjarige Bordeauxdog (dogo de Burdeos), bij zijn baasje Jonas Amadeo Lucas mag blijven wonen of moet verhuizen naar zijn ex-vrouw Elena Tova die ook de voogdij over Leben wil hebben.

De rechter in de gemeente Falset, ten zuiden van de hoofdstad Tarragona, moet beslissen wat de toekomst van de 7-jarige Dogo de Burdeos hond Leben gaat worden. Mag hij bij zijn mannelijk baasje Jonas blijven wonen of moet hij zijn mand en speeltjes pakken en verhuizen naar Elena, de ex-vrouw van Jonas.

Het is in Spanje de eerste keer dat een rechter zich moet buigen over de voogdij van een huisdier, in dit geval dus een grote bruine Bordeaudog. Dit soort voogdijzaken is mogelijk omdat in oktober 2017 de wetten veranderd werden wat betreft huisdieren en “hun rechten”.

Het verhaal van Leben de hond gaat terug naar het jaar 2014 toen Lucas en zijn ex Elena een hondenopvangcentrum openden met de naam El Hogar in de gemeente Marçà in de Priorat regio. Leben werd uit een familie gered in Madrid die erom bekend stond het beest te mishandelen en te gebruiken bij hondengevechten. Ondanks deze ellende en pech in het leven van Leben heeft de gevaarlijk uitziende hond een zacht karakter en is hij super vriendelijk tegen andere honden en mensen.

Enkele jaren geleden vond er een scheiding plaats waarna Lucas verhuisde naar Andalusië en Leben met zich meenam. Volgens Elena is de hond echter van haar omdat elke hond die in het opvangcentrum woont van haar is. Lucas zegt echter dat Leben nooit met zijn ex omging en dus ook geen hechte band heeft met haar. Elena zegt dan wel dat Leben haar eigendom is maar voor mij is Leben een lid van de familie.

Foto: Diari de Tarragona

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.