Solidariteit na 6 dagen en nachten zoeken naar Julen in Málaga (zaterdag)

Oeps ... foto ontbreekt!

Solidariteit na 6 dagen en nachten zoeken naar Julen in Málaga (zaterdag)

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Na zes dagen en zes nachten is er nog geen goed nieuws te melden over de reddingspoging van de tweejarige Julen in een 110 meter diepe en 25 cm smalle waterput in Totalán, Málaga. De reddingspoging gaat onafgebroken dag en nacht door waarbij 300 personen waaronder agenten van de Guardia Civil, brandweermannen, technisch personeel, mijnwerkers en andere reddingswerkers zich inzetten om Julen te vinden en hopelijk levend uit het donkere gat te halen.

Een ding is wel goed nieuws en dat is de solidariteit van de ongeveer 700 inwoners van Totálan die allemaal op hun manier willen bijdragen door onderdak te bieden aan diegene die dat nodig hebben, reddingswerkers en journalisten te voorzien van drinken, eten en dekens omdat het weliswaar overdag lekker zonnig is maar ‘s-nachts behoorlijk koud kan zijn.

De ouders van de tweejarige Julen, José Roselló en Victoria García, zijn door een inwoner opgevangen in huis omdat zij de woning die vlakbij de waterput is gelegen moesten verlaten vanwege gevaar voor instorten aangezien de halve berg wordt afgegraven.

In de nabijgelegen bar Arriba y Abajo is een geïmproviseerd perscentrum ontstaan aangezien veel journalisten zich daar verzamelen om de wereld op de hoogte te brengen van de ontwikkelingen.

Veel inwoners zeggen dat ze met eigen hand en schoppen naar Julen willen graven maar men weet dat zoiets niet mogelijk is en zelfs levensbedreigend kan zijn voor Julen. Iedereen in Totalán waardeert men de inzet van alle betrokkenen enorm.

Laatste nieuws

(zaterdag 19 januari 12.00 uur)

Het laatste nieuws rondom de werkzaamheden is dat er een nieuwe tegenslag was aangezien de werkzaamheden aan de eerste tunnel in de nacht van vrijdag op zaterdag nog niet van start was gegaan vanwege technische problemen. Aangezien het om een uitzonderlijke en ongewone reddingsoperatie gaat moet er veel geïmproviseerd worden en dat kan helaa zorgen voor oponthoud en vertragingen.

Het platform (zie grafiek beneden) vanwaar men de tunnel(s) gaat graven is in ieder geval klaar voor de zware machines en zaterdagmorgen is men uiteindelijk begonnen met het perforeren van de grond om de tunnel aan te leggen. Zoals men nu verwacht is de verticale tunnel in 15 uur klaar waarna mijnwerkers horizontaal handmatig verder gaan tot aan de waterput waar Julen zich moet bevinden.

Men gaat er vanuit dat, als alles goed gaat, het minstens nog 35 uur zal duren voordat men bij Julen kan komen (15 uur voor de vertikale en 20 uur voor de handgegraven horizontale tunnel).

Een van de grootste problemen kan de regen zijn waarvan verwacht wordt dat deze zaterdagmiddag over Totalán zal trekken. De regen kan eventueel voor problemen gaan zorgen omdat de grond onstabiel kan worden maar verwacht wordt dat er niet heel veel regen zal vallen.

24b3e2ea94352c1df5e32c9ed6e30255
Diario Sur / Vertaald door redactie
Ga naar de inhoud