skip to Main Content
Solidariteit na 6 dagen en nachten zoeken naar Julen in Málaga (zaterdag)
El Mundo

Solidariteit na 6 dagen en nachten zoeken naar Julen in Málaga (zaterdag)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – Na zes dagen en zes nachten is er nog geen goed nieuws te melden over de reddingspoging van de tweejarige Julen in een 110 meter diepe en 25 cm smalle waterput in Totalán, Málaga. De reddingspoging gaat onafgebroken dag en nacht door waarbij 300 personen waaronder agenten van de Guardia Civil, brandweermannen, technisch personeel, mijnwerkers en andere reddingswerkers zich inzetten om Julen te vinden en hopelijk levend uit het donkere gat te halen.

Een ding is wel goed nieuws en dat is de solidariteit van de ongeveer 700 inwoners van Totálan die allemaal op hun manier willen bijdragen door onderdak te bieden aan diegene die dat nodig hebben, reddingswerkers en journalisten te voorzien van drinken, eten en dekens omdat het weliswaar overdag lekker zonnig is maar ‘s-nachts behoorlijk koud kan zijn.

De ouders van de tweejarige Julen, José Roselló en Victoria García, zijn door een inwoner opgevangen in huis omdat zij de woning die vlakbij de waterput is gelegen moesten verlaten vanwege gevaar voor instorten aangezien de halve berg wordt afgegraven.

In de nabijgelegen bar Arriba y Abajo is een geïmproviseerd perscentrum ontstaan aangezien veel journalisten zich daar verzamelen om de wereld op de hoogte te brengen van de ontwikkelingen.

Veel inwoners zeggen dat ze met eigen hand en schoppen naar Julen willen graven maar men weet dat zoiets niet mogelijk is en zelfs levensbedreigend kan zijn voor Julen. Iedereen in Totalán waardeert men de inzet van alle betrokkenen enorm.

Julen / El Mundo

Laatste nieuws

(zaterdag 19 januari 12.00 uur)

Het laatste nieuws rondom de werkzaamheden is dat er een nieuwe tegenslag was aangezien de werkzaamheden aan de eerste tunnel in de nacht van vrijdag op zaterdag nog niet van start was gegaan vanwege technische problemen. Aangezien het om een uitzonderlijke en ongewone reddingsoperatie gaat moet er veel geïmproviseerd worden en dat kan helaa zorgen voor oponthoud en vertragingen.

Het platform (zie grafiek beneden) vanwaar men de tunnel(s) gaat graven is in ieder geval klaar voor de zware machines en zaterdagmorgen is men uiteindelijk begonnen met het perforeren van de grond om de tunnel aan te leggen. Zoals men nu verwacht is de verticale tunnel in 15 uur klaar waarna mijnwerkers horizontaal handmatig verder gaan tot aan de waterput waar Julen zich moet bevinden.

Men gaat er vanuit dat, als alles goed gaat, het minstens nog 35 uur zal duren voordat men bij Julen kan komen (15 uur voor de vertikale en 20 uur voor de handgegraven horizontale tunnel).

Een van de grootste problemen kan de regen zijn waarvan verwacht wordt dat deze zaterdagmiddag over Totalán zal trekken. De regen kan eventueel voor problemen gaan zorgen omdat de grond onstabiel kan worden maar verwacht wordt dat er niet heel veel regen zal vallen.

Diario Sur / Vertaald door redactie

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. Beste lezers, alle opmerkingen over taalfouten zijn verwijderd … dit is nu niet de plaats om daar over te klagen. Laten we hopen dat alle critici dat begrijpen. Daarnaast is het niet meer mogelijk om reacties te plaatsen want als dat alleen over taalfouten gaat en niets met de inhoud van dit artikel te maken heeft dan hoeft een reactie ook niet.

 2. Wat een angst zal die peuter daar diep onder de grond hebben,een angst in die duistere ondergrondse aarde, Ik hoop dat hij levend onder die grond gevonden zal worden,het is zo duivels,levend begraven onder de grond,zoveel leed voor die ouders,er had een stalen deksel op gezeten moeten hebben, maar daar denken die Hoog begaafden niet aan.

 3. Ik blijf mij altijd verbazen over de massahysterie die ontstaat, met name op social media, als een kind iets overkomt. Ik bedoel, het is heel erg, verschrikkelijk, het zal je kind maar zijn maar er zijn zoveel kinderen ter wereld die zich in een hopeloze positie bevinden en waar je niets over hoort. Waar niemand een traan voor laat. Natuurlijk hoop ik van harte dat ze dat jochie vinden, levend welteverstaan. Ik kan alleen zo slecht tegen al die hysterie rondom zo’n drama.

  1. Er wordt wel degelijk aan kinderen gedacht die onder zware omstandigheden leven, misschien niet door iedereen, maar zeker wel door een hele grote groep mensen hier op Aarde. Er zijn veel mensen die zich inzetten voor die kinderen en mensen die hun hulpplannen steunen met geld, petities of aandacht via social media en krantartikelen. Gewoon goed om je heen kijken Loek misschien ziet u dat ook in. Dat het u niet snel genoeg gaat dat is weer wat ander, misschien bedoelt u dat? Maar zodra er een schrijnende situatie bekend wordt, is er wel degelijk bezorgdheid vanuit een grote groep mensen. Ik zou zeggen, plaats zoveel mogelijk uw bezorgde bevindingen in de wereld, zodat anderen ook een kans krijgen om te zien waar u zich vooral zorgen om maakt. Wel doen dan en dat niet alleen aan anderen overlaten en dan zeggen dat mensen er onvoldoende aan doen. Wereld verbeteren kan starten bij één persoon, maar die kan het niet alleen, zoveel mogelijk samenwerken en elkaar bij staan op welke manier ook. Loek u maakt van alle mensen één groep die onvoldoende doet, maar de meeste mensen hebben in hun leven wel iets betekend voor een ander. En sommige mensen weten gewoonweg ook niet goed waar te beginnen om hebben zelf ook problemen. Zo simpel is dat niet. Maar graag als u de mensheid daarmee verder kan helpen, hebben we daar meer aan dan kritiek. Ik kan me voorstellen dat het u kwaad maakt dat er andere kinderen zijn die ook direct hulp nodig hebben, maar in dit geval zijn er nu heel veel mensen zo bezorgd om Julen en er zijn ontzettend veel mensen dag en nacht hard bezig om Julen proberen te redden. Er kan namelijk nog een kleine kans zijn dat de jongen het overleeft heeft. Ook ik ben een van die vele mensen die om Julen geeft. En dat bepaal ik zelf. Ook de omstandigheden waarin Julen zich in bevindt zijn zo verschrikkelijk dat er maar weinig mensen zullen zijn om daar niet van geschokt te zijn. U Loek heeft geen weet ervan welke kinderen er worden ondersteund en ook geholpen door ook de mensen die emotioneel reageren op Julen situatie. Het is trouwens ook heel normaal om geschokt en emotioneel te zijn in deze gebeurtenis, daarom vindt ik juist uw reactie heel vreemd Loek. Wat verschrikkelijk voor dat nog zo kleine ventje, de hel op Aarde in deze verschrikkelijke ervaring voor hem. En toch de mensenengelen zeer dichtbij die om hem geven, hem proberen te redden en de mensen die nieuwe informatie daarover zo snel mogelijk bij de ongerusten terecht laten komen.

   1. Wat je hier hebt geschreven, op een zeer positieve manier, is in 1 woord PRACHTIG. Je omschrijft alles zoals het is en het legt je mooie inborst bloot.
    Leuk en hartverwarmend om zo’n tekst te lezen, in plaats van negatieve kritiek dat nooit opbouwend is.

   1. Zeker wel….maar ik laat mij niet meeslepen in emoties die worden gevoed door de media.

  2. Helemaal mee eens.
   Maar ook alle uitspraken van mensen die alleen maar aannames doen…….bekende klok en klepel vefhaal. Om je kapot te ergeren

 4. Mijn maag draaide om bij de eerste nieuwsberichten.
  We blijven hopen op het beste. Ik kan alleen maar zeggen sterkte en kracht voor alle betrokken

 5. Ik wil iedereen vragen of je nou gelovig bent of niet om samen te bidden tot God voor Julen en zijn familieleden, bidden dat hij spoedig gevonden mag worden en als het mogelijk is levend en wel. Nu de hele wereld machteloos mee kijkt is dit een kleine toch krachtige moeite om te doen.

  Samen sterk voor die kleine held.

  1. Ik ben niet gelovig en als atheïst pur sang kan en weet ik niet hoe te bidden!! Ik kan enkel hopen

  2. Daar hoop ik ook op.
   Elk half uur checken of er al nieuws is.
   Ben zelf moeder van 3 en moet er niet aan denken als het ons zou overkomen.
   Ik brand ook al elke dag een kaarsje voor ze.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken