Bekende Spaans Youtuber Elrubius gaat vanwege belastingen in Andorra wonen

Bekende Spaans Youtuber Elrubius gaat vanwege belastingen in Andorra wonen
Beeld: 123rf

Bekende Spaans Youtuber Elrubius gaat vanwege belastingen in Andorra wonen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zelf had de in en in de spaanstalige wereld bekende Youtuber ElRubius al aangegeven dat hij veel kritiek zou verwachten en dat is ook gebeurd. ElRubius heeft besloten om vanwege belastingtechnische redenen van Spanje naar Andorra te verhuizen en daar is veel kritiek op. Maar ElRubius is niet de eerste en ook niet de laatste bekende Youtuber, Instagrammer en influencer die naar Andorra is of gaat verhuizen om minder aan de fiscus te betalen.

De belastingontduikers worden steeds jonger in Spanje want nu de grootverdieners iets meer belasting moeten betalen, besluiten zij niet meer officieel in Spanje te gaan wonen maar in buurland en belastingparadijs Andorra. 

De laatste Youtuber die besloten heeft om vanwege de belasting te verhuizen is de Spaanse bekendheid ElRubius. Hij is dan ook meteen trending topic geworden op de sociale netwerken met voor- en tegenstanders van zijn beslissing.

Maar feit is dat de 30-jarige ElRubius niet de eerste is en ook niet de laatste zal zijn die verhuist naar Andorra om dicht bij huis geen belasting te betalen. ElRubius gaat samen met zijn partner in een mooi huis vlakbij de bergen wonen om zo dichter bij zijn vrienden te zijn. Dat is wat hij zelf meldt op internet maar die vrienden zijn ook bekendheden op internet en ook belastingontduikers.

We hebben het dan over andere jonge belastingontduikers zoals Lolito, PokeR988, Vegetta, Chincheto, Poker, Staxx, Fargan, Abel en Ampeterby7 die al in Andorra zijn gaan wonen en dus niet in Spanje belasting betalen.

Kritiek

Diverse collega Youtubers en influencers uiten echter ook kritiek op dit besluit om niet meer in Spanje belasting te betalen. Zo meldt AlexElCapo op Twitter dat hij kan begrijpen dat iemand minder belasting wil betalen maar aan de andere kant worden er miljoenen verdient en hem lijkt dat de belastingontduikers meer dan genoeg geld hebben om van te kunnen leven.

Met zijn boodschap richt hij zich tot die Youtubers of influencers die nadenken om ook naar Andorra te reizen want als zij zich in een positie bevinden dat ze kunnen verhuizen betekent dat dus dat ze meer dan genoeg verdienen.

Ook een van de bekendste Twitch presentatoren Ibai Llanos heeft al een tijd geleden kritiek geuit op zijn collega’s die vluchten naar belastingparadijzen zoals Andorra. Zelf zegt Llanos dat het normaal is dat mensen die veel geld verdienen graag minder belasting willen betalen maar zelfs als je de helft moet betalen van een miljoen of twee kun je nog meer dan goed leven in Spanje.

Belasting Spanje Vs. Andorra

Sinds 1 januari 2021 en na aanname van de eerste staatsbegroting sinds jaren moeten grootverdieners meer belasting gaan betalen. Het gaat om de ‘Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas’ of afgekort IRPF. 

Deze is voor personen die meer dan 200.000 euro verdienen met 3% omhoog gegaan van 23% naar 26% en voor degene die meer dan 300.000 euro verdienen met 2% omhoog van 45% naar 47%.

Er was veel kritiek op door met name de rechtse partijen zoals de PP en VOX maar feit is dat het nog niet eens over 0,17% van de totale belastingbetalende bevolking in Spanje of zo’n 36.194 rijke inwoners wat betreft de IRPF dus voor de grote middenklasse en daaronder is er niets aan de hand.

In Andorra is de IRPF loonbelasting vastgesteld op 10% waarbij personen die minder dan 24.000 euro verdienen niets betalen en tussen 24.001 en 40.000 euro 50% van de 10% die men dient te betalen. 

Iedereen die dus meer dan 40.001 euro verdient moet 10% aan loonbelasting betalen, dat is dus voor personen die meer dan 300.000 euro verdienen in de toekomst 37% minder dan in Spanje wat uiteraard veel geld is. 

Eisen Andorra

De YouTubers, Instagrammers en influencers die vanwege de belastingen naar Andorra verhuizen moeten daar echter wel tenminste 183 dagen per jaar verblijven en daar als inwoner (fiscaal en sociaal) ingeschreven staan. 

Ook de commerciële activiteiten dienen plaats te vinden in Andorra, iets wat voor personen die op internet werken niet zo’n groot probleem is.

Overigens is het verhuizen vanwege de belastingen niets nieuws aangezien veel sporters, artiesten, zangers en ondernemers dat al jaren doen. Met name veel personen in Catalonië maken gebruik van de gunstige belastingen in buurland Andorra, een land dat niet meer als belastingparadijs gezien wordt en bankgegevens dient te delen met de Spaanse belastingdienst.

Ga naar de inhoud