Catalaanse Hooggerechtshof: Verkiezingen Catalonië mogen niet uitgesteld worden

Catalaanse Hooggerechtshof: Verkiezingen Catalonië mogen niet uitgesteld worden
Beeld: 123rf

Catalaanse Hooggerechtshof: Verkiezingen Catalonië mogen niet uitgesteld worden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Het Catalaanse Hooggerechtshof heeft een voorlopige maar nog niet definitieve beslissing genomen over het uitstellen van de regionale verkiezingen in Catalonië. De rechters hebben besloten dat het uitstellen van de verkiezingen op 14 februari naar 30 mei niet is toegestaan.

Op 14 februari (14F) moeten er vervroegde regionale verkiezingen plaatsvinden in Catalonië maar vanwege de epidemiologische situatie en de corona-maatregelen in de regio heeft men vorige vrijdag besloten om deze uit te stellen. En dat gebeurt niet een of twee maanden later maar pas op 30 mei (30M).

Er zijn veel klachten omdat dit een lang uitstel is en volgens diverse politieke partijen en organisaties niet gezien wordt als een uitstel vanwege de pandemie maar meer om politieke redenen.

Diverse organisaties zoals Lliga Democràtica, Impùlso Ciudadano, Federalistes d’Esquerres en Izquierda en Positivo hadden klachten ingediend. Daarom boog het Tribunal Superior de Justicia de Catalunya zich over de verplaatsing van de data en deze heeft een voorlopige maar nog geen definitieve beslissing genomen.

Terwijl men nog discussieert over de datum van de verkiezingen zijnde 14F of 30M zal die dag de geschiedenisboeken ingaan als de dag dat de Catalanen sinds 1980 voor de dertiende keer naar de stembussen kunnen om op democratische wijze een nieuwe regioregering met premier en een Catalaans Parlement te kiezen. 

De eerste keer dat er gestemd werd in Catalonië na de invoering van de grondwet van 1978 was in 1980. De laatste keer dat er gestemd werd was in 2017 toen er een opkomst was van circa 82% en de partij Ciutadans weliswaar wat betreft stemmen en zetels wist te winnen maar niet genoeg steun had om een regionale regering te kunnen vormen.

Er vonden regionale verkiezingen plaats in 1980, 1984, 1988, 1992, 1995, 1999 (allemaal gewonnen door Jordi Pujol, CIU); 2003 (Pasqual Maragall, PSC); 2016 (José Montilla, PSC); 2010, 2012 (Artur Mas, CIU); 2015 (Carles Puigdemont, JxSí) en 2017 (Quim Torra, JUNTSxCAT).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.