Stijging huizenprijzen Spanje op een na laagste van de Europese Unie

Stijging huizenprijzen Spanje op een na laagste van de Europese Unie
Beeld: Canva

Stijging huizenprijzen Spanje op een na laagste van de Europese Unie

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl volgens de cijfers van het CBS de transactieprijzen van Nederlandse koopwoningen, van zowel nieuwe als bestaande, in het derde kwartaal van 2021 gemiddeld 16,8% hoger waren dan een jaar eerder, is dat in Spanje slechts 4,2%. Daarmee behoort Nederland opnieuw tot de landen met de grootste stijging van de huizenprijzen in de Europese Unie terwijl Spanje bijna helemaal onderaan de lijst staat. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Nederlandse CBS, het Kadaster en Eurostat.

De huizenprijzen in de Europese Unie waren in het derde kwartaal van 2021 gemiddeld 9,2% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Nederland kende na Tsjechië (22%), Litouwen (18,9%) en Estland (17,3%) de grootste stijging met 16,8%. Voor Spanje geldt echter dat het land wat betreft de huizenprijzen samen met Italië op de voorlaatste plaats staat met 4,2% wat meer is dan Cyprus. In alle landen van de Europese Unie werden huizen duurder. In de helft van deze landen stegen de huizenprijzen met meer dan 10 procent.

Volgens de website van de Consejo General del Notariado is het aantal woningen in november 2021 vergeleken met november 2020 met 25,9% gestegen in Spanje. Exacte cijfers over het aantal verkochte woningen in 2021 zijn nog niet bekend gemaakt al weten we wel dat tot en met oktober 2021 er bijna 527.000 woningen werden verkocht in Spanje.

Met name op de Balearen stegen de woningverkopen met 58,4% gevolgd door La Rioja met 49,2%, Canarische Eilanden met 42,7% en Andalusië en de Madrid regio, elk met 31,8%. Volgens het Consejo General del Notariado stegen ook de prijzen gemiddeld met 7,4% in Spanje.

Ga naar de inhoud