Dit is wat het meeste wordt gestolen in Spaanse supermarkten

Dit is wat het meeste wordt gestolen in Spaanse supermarkten
Beeld: 123rf

Dit is wat het meeste wordt gestolen in Spaanse supermarkten

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Diefstal in winkels en supermarkten zijn een groot probleem en zorgen voor een enorme schadepost. Volgens de Asociación de Fabricantes y Distribuidores (AECOC) zorgen winkeldieven voor een schadepost van minstens 1,8 miljard euro op jaarbasis. Ondanks alle beveiliging slagen de winkeldieven er toch nog in om veel producten te stelen en het onderstaande is wat het populairst is in de Spaanse supermarkten.

Over het algemeen worden de duurste en beste producten gestolen in de Spaanse supermarkten. Daarbij gaat het dus zeker niet om diefstallen om aan de eerste levensbehoeften te voldoen, maar meer om luxeartikelen die makkelijk doorverkocht kunnen worden. STC Nedap Chromium, een bedrijf dat gespecialiseerd is in beveiliging in winkels, heeft onder haar klanten een onderzoek gedaan met het volgende als uitkomst. 

Op de eerste plaats van meest gestolen producten in supermarkten staat alcohol. Daarbij gaat het vooral om dure wijnen, sterke drank, whiskey en champagne of cava. De hoge prijzen en het makkelijk kunnen doorverkopen maakt alcohol erg gewild bij winkeldieven, al zijn het ook de moeilijkste producten om te stelen.

Op de tweede plaats staan in Spanje Iberische producten zoals Spaanse ham die in de nieuwe platte verpakkingen makkelijk gestolen kunnen worden. Het gaat daarbij niet alleen om de ‘jamón ibérico’ of speciale worsten, maar ook om bijvoorbeeld kazen. Wat bij deze producten ook vaak voorkomt, is het verwisselen van de prijzen door die van goedkope op de verpakking van dure producten te plakken om zo niet te stelen, maar wel veel minder te betalen bij de kassa.

Op de derde plaats bij de supermarkt diefstallen in Spanje staan vreemd genoeg scheerproducten zoals reserveonderdelen voor scheerapparaten en scheermesjes. De kleine verpakkingen en hoge prijzen maken dit gewild producten om te stelen.

Op de vierde plaats staan allerlei varianten en soorten chocolade en rond de feestdagen ook de typische Spaanse turrón die niet altijd even goedkoop is. Het gaat ook hier om kleine verpakkingen die makkelijk zijn te stelen. Op de vijfde plaats staan koffiecapsules waarbij die van gerenommeerde merken het populairste zijn.

Verder worden in Spaanse supermarkten ook diepvriesproducten gestolen zoals ijs, maar dan alleen in de zomermaanden, gamba’s en garnalen. Op de top tien lijst staan echter ook geselecteerde conserven zoals kokkels, ansjovis en bonito die klein van formaat zijn en makkelijk te verbergen zijn. Ook staan allerlei soorten batterijen op de lijst gevolgd door producten voor de persoonlijke verzorging zoals parfums, crèmes, deodorants en make-up.

Ga naar de inhoud