Januari slechte maand wat betreft bosbranden in Spanje

Europa Press
Beeld: Europa Press

Januari slechte maand wat betreft bosbranden in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De maand januari van dit jaar is afgesloten als de op drie na slechtste van de afgelopen tien jaar wat betreft aantal bosbranden. In de eerste maand van 2019 werd 3.378 hectare natuur verwoest door natuur- en bosbranden. Ook op dit moment zijn er weer bosbranden zoals in Cantabrië waar men ook twee verdachten heeft gearresteerd.

Gedurende heel 2018 hebben natuur- en bosbranden in Spanje 25.162,44 hectare natuur en bos verwoest. Dat was het laagste aantal sinds 10 jaar maar ook het laagste aantal sinds 55 jaar toen in 1963 er in totaal 22.679 hectare natuur werd verwoest.

2019 is echter niet zo goed begonnen wat betreft de natuur- en bosbranden aangezien in slechts een maand tijd alweer 3.378,62 hectare natuur in rook is opgegaan. Dat is het derde hoogste cijfer van de afgelopen 10 jaar achter de 5.889 verwoeste natuur in 2017 en de 3.994 verbrande bossen in 2012. De beste jaren waren 2010 met slechts 105,66 hectare verwoeste natuur en 2018 met 547,44 natuur die in rook opging.

3.378,62 hectare verwoeste natuur is uiteraard heel veel maar is slechts 0,012% van de totale oppervlakte van Spanje. 7 van de 10 natuur- en bosbranden vonden in januari plaats in het noorden van Spanje zoals in de autonome regio’s Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland en de provincies León en Zamora in Castilla y León.

Er werden 500 branden (incendios) geregistreerd waarvan 230 branden van één hectare of meer en 270 kleinere branden (conatos) van minder dan één hectare. Er waren geen grote branden van meer dan 500 hectare in januari.

71,57% van de natuur- en bosbranden in januari van dit jaar vond plaats in de autonome regio’s Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland en de provincies León en Zamora in Castilla y León. De rest van de branden werden geregistreerd in andere regio’s in het Spaanse binnenland met 19,39%. 7,64% van de natuur- en bosbranden vond plaats langs de Middellandse Zeekust en 1,40% op de Canarische Eilanden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.