Kort nieuws uit Spanje (22)

Oeps ... foto ontbreekt!

Kort nieuws uit Spanje (22)

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen.

Alicante vliegveld heeft gratis Personal Shopper service

ALICANTE – Passagiers die gebruik maken van het vliegveld Alicante-Elche kunnen vanaf nu tijdens het wachten op hun vlucht gebruik maken van de gratis Personal Shopper dienst. In vijf talen (Spaans, Engels, Frans, Russisch en Arabisch) maar helaas geen Nederlands, zal de Personal Shopper assistente helpen bij het winkelen in de vertrekhal. Zo kan de Personal Shopper tips en ideeën geven bij het kopen in o.a. Desigual, Victoria’s Secret, The Fashion Place, Weekend MaxMara, Trucco, Swarovski, Parfois, Sunglass hut en Petra Mora.

Op 21 februari is Catalonië in de ban van een nieuwe regionale staking

BARCELONA – De kleine Catalaanse vakbond Intersindical-CSC had voor 7 februari een regionale staking aangekondigd maar dat werd verplaatst naar komende 21 februari. De vakbond verwacht een massale deelname waardoor Catalonië plat moet komen te liggen uit protest tegen o.a. het proces rondom de Catalaanse politici en als steun voor de strijd voor rechten en vrijheden. Bezoekers van Catalonië moeten rekening houden met minimale dienstverlening bij o.a. de vliegvelden, havens, treinen, openbaar vervoer, openingstijden winkels, ziekenhuizen etc.

Amazon Prime Video gaat serie maken rondom Spaanse ridder El Cid

VALENCIA – Amazon Prime Video heeft aangekondigd een nieuwe serie voor de eigen streamingdienst te maken rondom de legendarische figuur El Cid. Eigenlijk gaat het om de Spaanse ridder Rodrigo Díaz de Vivar (1040-1099) die beter bekend is als El Cid wat een Spaanse verbastering is van Sayyid wat weer Arabisch is voor heer. Beide titels getuigen van respect van zowel Moorse als christelijke kant. El Cid is dan ook een bekende Spaanse nationale held en de belichaming van ridderlijkheid en deugd.

Amazon is zeker niet de eerste die een serie of film maakt rondom de Spaanse held. Dat werd in Spanje ook al eens gedaan en ook in Hollywood met in de hoofdrollen niemand minder dan Charlton Heston en Sophia Loren. Nog dit jaar zal met de 2019 versie begonnen worden die later in meer dan 200 landen te zien zal zijn via Amazon Prime Video.

Ciudadanos zegt geen coalitie aan te gaan met de PSOE na 28A

MADRID – Zoals de eerste verkiezingspeilingen laten zien zou de PSOE wat betreft het aantal parlementsleden winnen bij de algemene parlementsverkiezingen op 28 april 2019. De PSOE zal echter geen meerderheid hebben en moet dus een coalitie vormen. Een van de mogelijke politieke partners kan Ciudadanos van Albert Rivera zijn. Zoals de voorspellingen nu laten zien zouden deze twee partijen een centrum-linkse meerderheidsregering kunnen vormen maar Ciudadanos heeft de deuren (voorlopig) definitief gesloten.

De oranje gekleurde partij van Albert Rivera wil niets weten van een coalitie met de PSOE, met of zonder Pedro Sánchez. De centrum partij kiest liever voor een coalitie met de PP en eventueel VOX indien nodig om zo een rechtse tot extreemrechtse regering te vormen. Maar het duurt nog lang totdat er verkiezingen zijn dus er kan nog van alles gebeuren.

Vuurtoren van Maspalomas op Gran Canaria na 10 jaar weer open

LAS PALMAS – De “Faro de Maspalomas” ofwel de emblematische vuurtoren in de badplaats Maspalomas is na 10 jaar restauratiewerkzaamheden, financiële problemen en bureaucratische rompslomp afgelopen week eindelijk open gegaan voor het publiek. De 58 meter hoge uit 1890 stammende vuurtoren is een Cultureel erfgoed (Bien de Interés Cultural) maar ondanks deze status gebeurde er gedurende 10 jaar niets mee. Nu is er een expositieruimte geopend, kan men met de lift in de toren omhoog om van het uitzicht te genieten en kan men informatie inwinnen over Maspalomas en Gran Canaria bij het toerismekantoor.

Puigdemont en Torra zijn boos op de EU

BARCELONA – Quim Torra is naar zijn voorganger Carles Puigdemont gereisd om op maandag een bijeenkomst te houden. In eerste instantie was het de bedoeling dat dit binnen de installaties van het Europees Parlement zou gebeuren maar dat heeft EU parlementsvoorzitter Antonio Tajani verboden. Daarop moesten beide Catalaanse separatistische leiders een alternatieve plaats zoeken om hun ongenoegen te uiten.
Daarbij werden ze gesteund door de regering van Vlaanderen, de enige autoriteit die het separatisme erkend en steunt.

Volgens Puigdemont en Torra heeft Tajani zijn ziel verkocht aan het Spaanse extreemrechts en aan de minister van Buitenlandse Zaken Borrell die allemaal gelobbyd hebben om de aanwezigheid van het separatisme in de EU installaties te verbieden. Daarnaast werd op maandag bekend dat de extreemrechtse partij VOX wel naar het EU parlement mag komen om deel te nemen aan een debat.

Feit is echter dat sinds dag één na het illegale referendum op 1 oktober 2017 de EU altijd achter Spanje heeft gestaan omdat ze het volste vertrouwen heeft in de Spaanse democratie (die internationaal erkend is en zelfs beter is dan die in België) en het Spaanse rechtssysteem. De meeting met de separatistische leiders werd niet toegestaan vanwege veiligheidsproblemen.

Rajoy moet 26 februari getuigen in Catalaanse rechtszaak

MADRID – De voormalige premier van Spanje Mariano Rajoy moet dinsdag 26 februari getuigen in de rechtszaak wat betreft het Catalaanse proces. Rajoy is weliswaar niet meer de premier van Spanje maar ten tijde van het illegale referendum op 1 oktober 2017 en alle problemen op die dag en daarna met o.a. het activeren van artikel 155 wel de premier van Spanje. Op dezelfde dag dat Rajoy in het Hooggerechtshof moet komen zullen ook de voormalige Catalaanse regiopremier Artur Mas en de huidige Catalaanse parlementsvoorzitter Roger Torrent moeten getuigen. Ook Marta Pascal van de PDeCAT, Joan Tarda van ERC en voormalig Podemos leider in Catalonië Xavier Domenech zullen die dag getuigen.

Op woensdag 27 februari is het de tijd voor de voormalige vice premier van Spanje Soraya Saénz de Santamaría en de voormalige ministers Cristóbal Montoro (belastingszaken) en Juan Ignacio Zoido (Binnenlandse Zaken) om in het Hooggerechtshof te getuigen.

Ga naar de inhoud