Vrouw overlijdt na eten paddestoelen in restaurant Valencia (UPDATE)

Oeps ... foto ontbreekt!

Vrouw overlijdt na eten paddestoelen in restaurant Valencia (UPDATE)

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – In de stad Valencia is een 46-jarige vrouw om het leven gekomen nadat ze samen met haar man en zoon in een luxe restaurant in de stad rijst met paddestoelen had gegeten. Terwijl de man en het kind eenmaal thuis na het etentje ziek werden kon het ambulancepersoneel niets meer doen voor de vrouw die thuis overleed. Er zijn blijkbaar meerdere mensen ziek geworden en het restaurant wordt onderzocht door de Gezondheidsafdeling (Sanidad) van de Comunidad Valenciana.

UPDATE: Het Valenciaanse Gerechtshof heeft geoordeeld dat de vrouw niet is overleden als gevolg van het eten van de paddestoelen. Weliswaar was er sprake van een lichte voedselvergiftiging maar de vrouw is vanwege een aandoening een natuurlijke dood gestorven.

Zoals het verhaal nu is vierden de 46-jarige vrouw, haar 44-jarige echtgenoot en hun 10-jarige zoon afgelopen zaterdagavond de 44e verjaardag van de man in het luxe Michelin (één ster) restaurant RiFF in Valencia.

In het restaurant bestelde de hele familie rijst met paddestoelen (arroz con setas). Eenmaal thuis werd de hele familie onwel, had men last van diarree en moesten ze overgeven. Uiteindelijk viel de vrouw flauw in de badkamer en overleed de vrouw in de nacht van zaterdag op zondag.

Na een kort onderzoek kon vast worden gesteld dat de vrouw overleden is na het eten van niet goed bereidde paddestoelen van het type “morielje” in het Nederlands en “ “morchella” of “colmenillas” in het Spaans. Deze paddestoelsoort is giftig en wordt pas eetbaar na het verhitten.

De zakjeszwam (met een hoed en steel) wordt gebruikt in een champignonsaus die voornamelijk wordt geserveerd bij wild- en rijstgerechten. Als de morielje echter niet goed gekookt of verhit is kan deze dus giftig zijn met alle gevolgen van dien.

Nadat de dood van de vrouw werd geconstateerd en achterhaald kon worden dat het overlijden te maken had met het restaurant werd een onderzoek uitgevoerd door de afdeling Sanidad. Daarbij constateerde men dat er nog 7 andere klanten zijn gevonden die ziek zijn geworden na het eten van waarschijnlijk dezelfde paddestoelen. Het restaurant is voorlopig gesloten.

Ga naar de inhoud