Fake News: Milieustickers worden niet veranderd in Spanje

Fake News: Milieustickers worden niet veranderd in Spanje
Beeld: Pixabay

Fake News: Milieustickers worden niet veranderd in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse verkeersdienst DGT heeft naar aanleiding van diverse berichten op websites en sociale media moeten reageren om opnieuw Fake News tegen te spreken. De milieustickers worden niet zoals in de nepberichten vermeld wordt aangepast. Er vindt geen enkele verandering plaats van het huidige systeem, aldus de Dirección General de Tráfico op Twitter.

Op verschillende websites en op sociale media was te lezen dat de Spaanse regering besloten heeft de belastingen voor milieuverontreinigende auto’s te verhogen of toe te passen en het actuele systeem van milieustickers voor voertuigen drastisch te veranderen. 

Zo was te lezen dat de elektrische auto’s belasting zouden gaan betalen. Dat zou dan betrekking hebben op de voertuigen met de ECO en ZERO milieustickers die 7% belasting zouden moeten betalen.  

De DGT heeft deze Fake News berichten dus tegengesproken en heeft aangegeven dat er absoluut geen veranderingen zijn aan het systeem van de milieustickers en de belastingen die men dient te betalen of niet hoeft te betalen.

Milieustickers

Spanje heeft vier milieustickers (distintivos ambientales) met verschillende kleuren en letters. Het wordt aangeraden om de milieustickers rechtsonder op de voorruit van een voertuig te plaatsen of in het geval van scooters en motoren op een duidelijk leesbare plaats.

Blauw – 0: voertuig zonder uitstoot zoals elektrische en op gas rijdende voertuigen.

Blauw-groen – ECO: hybride en op gas rijdende voertuigen die aan de criteria voldoen van de groene sticker.

Groen – C: benzineauto’s geregistreerd in 2006 of later; dieselauto’s geregistreerd in 2014 of later; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2014 of later.

Geel – B: benzineauto’s geregistreerd in 2000-2013; dieselauto’s geregistreerd in 2006-2013; voertuigen met meer dan 8 zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2005-2013.

Voor overige voertuigen (benzine auto’s en busjes voor 2000 en dieselauto’s en bussen voor 2006) zijn er geen milieustickers.

Welke milieusticker

Mocht je in Spanje wonen en een voertuig met Spaans kenteken hebben dan kun je op deze pagina het kenteken invullen waarna de Spaanse verkeersdienst DGT laat zien welke sticker geplakt moet worden.

De informatie omtrent de voertuigen komt van de fabrikant en heeft dus niets te maken met de staat waarin een voertuig zich bevindt of hoe oud deze is.

LEESTIP: Alles over de milieustickers in Spanje

Buitenlands kenteken

Op dit moment zijn er in Spanje geen regels voor voertuigen met een buitenlands kenteken. Deze kunnen in Spanje geen Spaanse milieustickers krijgen omdat ze in dat land niet staan geregistreerd. Madrid en Barcelona zijn op dit moment de twee Spaanse steden die regels hebben wat betreft milieustickers op voertuigen. Deze gelden voor voertuigen met een Spaans kenteken en niet voor voertuigen met buitenlandse kentekens.

De DGT raadt eigenaren van voertuigen met buitenlandse kentekens aan om de zones met restricties (zonas SER) uit voorzorg en om eventuele problemen en boetes te voorkomen niet te betreden door de auto buiten dat gebied te parkeren en verder te reizen met het openbaar vervoer.

Ga naar de inhoud