De helft van de Europeanen wil deze zomer op vakantie en Spanje is favoriet

De helft van de Europeanen wil deze zomer op vakantie en Spanje is favoriet
Beeld: 123rf

De helft van de Europeanen wil deze zomer op vakantie en Spanje is favoriet

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De lezers van SpanjeVandaag weten natuurlijk al veel langer dat Spanje het ideale vakantieland is en dat het land elke soort vakantieganger iets te bieden heeft met een overvloed aan stranden, cultuur, natuur, gastronomie etc. Maar vanwege de corona-pandemie kan men nu niet op reis naar Spanje maar als het aan 54% van de Europeanen ligt moet dat deze lente en zomer veranderen.

Volgens de vijfde enquête en het onderzoek ‘Monitoring sentiment for domestic and intra-European travel, Wave 5’ van de European Travel Commission (ETC), wil 54% van de Europeanen deze zomer of in ieder geval in de komende zes maanden op vakantie.

Slechts 12% van de ondervraagden zegt dat ze voor eind maart op vakantie zullen gaan terwijl 34% aangeeft wel van plan is in de lente en zomer tussen begin mei en eind juli te reizen.

41% van de deelnemers geeft aan liever voor een zogenaamde intra-Europese vakantiebestemming te kiezen dan een bestemming buiten Europa. 35% geeft aan liever in eigen land te willen blijven.

Reizen voor plezier zoals een vakantie staat met 64% bovenaan de lijst terwijl zon en strandvakanties 18% interesse heeft, citytrips 16% en culturele reizen 14%.

Transport

54% geeft aan met het vliegtuig te willen reizen terwijl 16% van de deelnemers aangeeft het vliegtuig niet als corona-veilig te zien. Het reizen met eigen vervoer binnen Europa is met 36% van de ondervraagden nog steeds populair.

Landen

Uit dat onderzoek blijkt ook dat Spanje bovenaan de lijst van de 5 populairste landen staat, in volgorde is dat Spanje (10,2%), Italië (7,8%), Frankrijk (6,5%), Griekenland (6,1%) en Duitsland (5,2%). Op die lijst staan ook nog Portugal (4,5%), het Verenigd Koninkrijk (4,3%), Turkije (3,6%), Kroatië (3,1%) en Nederland (2,9%).  

Als we kijken naar de inwoners van de Europese landen die aangeven op vakantie te willen gaan voor het einde van juli dit jaar dan is dat 80% in Polen, 60,7% in Italië, 55,4% in Oostenrijk, 55,3% in België en 51,8% in Spanje. Nederland komt op deze lijst niet voor.

Type vakantie

Verder kunnen we zien dat 32% van de Spanjaarden graag citytrips wil doen, 13,2% naar de natuur wil trekken en 16,8% een culturele reis wil maken. 

Wat betreft de Nederlanders is dat 16,2% citytrips, 19,8% natuur, 20,8% strand en zon, 4,6% skiën en 2,4% cruise. De belgen staan met 18,2% reizen voor de natuur op de lijst, 19% voor zon en strand, 13,8% voor de kust en zee en 4,2% voor het skiën.

Bekijk het hele rapport HIER.

Ga naar de inhoud