Zes verloren honden gered na jacht op wilde everzwijnen in Baskenland

Zes verloren honden gered na jacht op wilde everzwijnen in Baskenland
Beeld: Canva

Zes verloren honden gered na jacht op wilde everzwijnen in Baskenland

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SAN SEBASTIAN – In de zone van Tximistarri in de buurt van Donostia / San Sebastián raakten zes honden verloren na een everzwijnenjacht. Met behulp van de reddingsdiensten konden de dieren gelokaliseerd worden en weer veilig naar huis terug worden gebracht.

De jacht op everzwijnen en herten is in Spanje een van de meest geliefde outdoor activiteiten. Groepjes jagers trekken tijdens het jachtseizoen dagelijks het bos in met een aantal jachthonden op zoek naar hun prooi. De honden sporen de dieren op en drijven die richting de jagers, die vervolgens het dier neerschieten. Of dat ethisch is of niet is een terugkerend debat, maar zeker is dat het voor veel Spanjaarden heilig is. 

Afgelopen donderdag raakten in de zone van Tximistarri zes jachthonden verloren tijdens zo een jachtpartij. Het ging om een jachtevenement dat er op gericht was de everzwijnenpopulatie in te perken, zeker omdat die steeds vaker voor problemen zorgen in de núcleos urbanos (bebouwde kom). Op een bepaald moment vluchtte een everzwijn richting de zone van de calas de Tximistarri. De honden zetten de achtervolging in, en zes van hen kwamen ten val bij een steile helling.

Er werd meteen een reddingsoperatie op touw gezet. Diezelfde namiddag nog vond men vier van de dieren terug. Ze bevonden zich allemaal in goede gezondheid. ‘S nachts werd de zoektocht tijdelijk gestaakt. De volgende dag schakelde men een helikopter in om de laatste twee honden te vinden. Uiteindelijk brachten de reddingsdiensten ook de laatste twee onfortuinlijke dieren bij hun baasjes terug, die zich erg dankbaar toonden omwille van zoveel bijstand.

Ga naar de inhoud