65-plussers kunnen goedkoper boodschappen doen bij de Carrefour in Spanje

65-plussers kunnen goedkoper boodschappen doen bij de Carrefour in Spanje
Beeld: carrefour / web

65-plussers kunnen goedkoper boodschappen doen bij de Carrefour in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De van oorsprong Franse supermarktketen Carrefour heeft in Spanje een speciale kortingskaart voor 65-plussers genaamd ‘Tarjeta 65+’. Met deze speciale kaart worden de boodschappen bij de Carrefour veel goedkoper dan bij andere supermarkten omdat je geen IVA (btw) hoeft te betalen op verse producten zoals vlees, vis, brood, gebak, groente, fruit, worst en kaas, eieren en voorbereide maaltijden. Maar er zijn meer voordelen.

Met een hoge inflatie en supermarktprijzen die enorm zijn gestegen, is het voor de gemiddelde inwoner van Spanje veel duurder geworden om de dagelijkse of wekelijkse boodschappen te doen. De Spaanse regering heeft sinds 1 januari de IVA (btw) op basisvoedingsmiddelen zoals brood, broodmeel, melk, kaas, eieren, fruit, groenten, peulvruchten, aardappelen en ontbijtgranen verlaagd van 4% naar 0%. Daarnaast is de btw op oliën (olijf en zonnebloem) en pasta verlaagd van 10% naar 5%.

Maar dat is niet genoeg en veel 65-plussers die van een pensioen moeten leven, hebben vaak problemen bij het boodschappen doen. De pensioenen zijn weliswaar met 8,5% omhoog gegaan in Spanje, maar dat is voor veel gepensioneerden nog niet genoeg.

Kortingspas Carrefour

De Carrefour-supermarkt heeft al geruime tijd een speciale ‘Tarjeta 65+’ wat dus een kortingspas is voor 65-plussers. Met deze kortingspas krijgen 65-plussers direct bij het afrekenen bij de kassa korting want ze hoeven de btw (IVA) op verse producten zoals vlees, vis, brood, gebak, groente, fruit, worst en kaas, eieren en voorbereide maaltijden niet te betalen.

Nu is deze btw al vervallen vanwege de maatregelen van de regering om deze van 4% naar 0% te verlagen, maar dat is voor een periode van zes maanden waarbij nu nog onzeker is of dat na juni ook nog zo zal zijn.  

Maar met de ‘Tarjeta 65+’ hebben 65-plussers meer kortingen, zoals 1% korting op alle etenswaren die gekocht worden in de Carrefour-supermarkt, 8% korting bij het tanken bij de Carrefour-tankstations of 4% korting bij de Cepsa tankstations, geen btw (IVA) op Bio-producten en nog meer voordelen die HIER te lezen zijn.

Hoe aanvragen en gebruiken

Als eerste moet je lid zijn van ‘Club Carrefour’, dat is gratis. Daarna kun je de ‘tarjeta 65+’ in elke Carrefour winkel aanvragen. Je moet dan je identiteitskaart of paspoort laten zien waarop de medewerker kan zien dat je minsten 65 jaar oud bent. Daarna moet je een formulier invullen met basisgegevens waarna je jouw kortingspas voor 65-plussers in ontvangst kunt nemen.

Als je daarna gaat winkelen bij de Carrefour, moet je bij het afrekenen jouw persoonlijke ‘Tarjeta 65+’ laten zien waarna de korting wordt toegepast op de artikelen waar je korting op krijgt met deze kaart. De kortingspas is echter ook te gebruiken als je online dus via internet boodschappen doet en geldt bij alle Carrefour winkels, de Hipermercados, Market en Express winkels. Je kunt ook de speciale Mi Carrefour-smartphone-app laten zien om korting te krijgen.

Ga naar de inhoud