Conservatieve Partido Popular wint regionale verkiezingen in Galicië

Conservatieve Partido Popular wint regionale verkiezingen in Galicië
Beeld: @NunezFeijoo / X

Conservatieve Partido Popular wint regionale verkiezingen in Galicië

De conservatieve Partido Popular (PP) heeft zondag de regionale verkiezingen in de Noordwest-Spaanse regio Galicië gewonnen. De partij behaalde 42 zetels in het Galicische parlement, twee meer dan de 40 die voor een absolute meerderheid nodig zijn. De socialistische Partido dos Socialistas de Galicia (PSdeG-PSOE) stortte in en verloor vijf zetels, waarmee het terugviel naar 9 zetels. Het linkse Bloque Nacionalista Galego (BNG) werd de grootste oppositiepartij met 25 zetels, zes meer dan bij de vorige verkiezingen.

De overwinning van de Partido Popular (PP) is een opsteker voor de rregionale premier Alfonso Rueda en de landelijke partijleider Alberto Nuñéz Feijóo die beiden onder druk stonden. Het is ook een teken dat de PP nog steeds populair is in landelijke gebieden, met name in deze regio waar de PP al jaren de dienst uitmaakt.

De nederlaag van de socialistische PSdeG-PSOE is een tegenvaller voor de Spaanse premier Pedro Sánchez. De partij heeft de afgelopen jaren moeite gehad om kiezers aan te trekken, en de nederlaag in Galicië zal de druk op Sánchez verder verhogen.

Het succes van het BNG is een teken dat het linkse nationalisme nog steeds populair is in Galicië. De partij heeft campagne gevoerd op basis van een platform van economisch beleid en een referendum over onafhankelijkheid van Spanje.

De PP won in alle vier provincies van Galicië. In de provincie A Coruña won de partij 14 zetels, in de provincie Lugo won het 10 zetels, in de provincie Ourense won het 11 zetels en in de provincie Pontevedra won het 7 zetels.

Het PSdeG-PSOE won in geen enkele provincie. In de provincie A Coruña won de partij 3 zetels, in de provincie Lugo won het 2 zetels, in de provincie Ourense won het 2 zetels en in de provincie Pontevedra won het 2 zetels.

Het BNG won in twee provincies. In de provincie A Coruña won de partij 9 zetels, in de provincie Lugo won het 5 zetels, in de provincie Ourense won het 5 zetels en in de provincie Pontevedra won het 6 zetels.

De PP zal nu proberen om een coalitie te vormen met andere partijen om zo een stabiele regering te kunnen vormen. Het is echter nog onduidelijk welke partijen bereid zullen zijn om samen te werken met de PP.

Ga naar de inhoud