Zware sneeuwval verwacht in delen van Spanje deze week

Zware sneeuwval verwacht in delen van Spanje deze week
Beeld: via ElTiempo / web

Zware sneeuwval verwacht in delen van Spanje deze week

Spanje staat aan de vooravond van een plotselinge terugkeer van de winter, met zware regenval vanaf donderdag en een forse daling van de temperaturen op vrijdag. Na de regenzone op donderdag, arriveert er een poolwind in het land die voor een daling van de sneeuwgrens zorgt. Alle bergen op het Spaanse vasteland krijgen daardoor een nieuwe laag sneeuw, op sommige plaatsen tot een halve meter.

Met de koude poollucht die vrijdag arriveert, daalt de sneeuwgrens in Spanje. Uiteraard krijgen de ’toeristische’ gebieden aan de Spaanse kust niet met sneeuw te maken, maar de hoger gelegen delen meer naar het binnenland wellicht wel. Maar waar en wanneer wordt er deze week sneeuw verwacht?

De eerste regen van de week arriveert op donderdag met een regenzone. De neerslag in het noordwesten (Galicië, Asturië, Cantabrië) houdt aan op vrijdag, zaterdag en zondag wanneer mogelijk een nieuwe atlantische storm met meer regen arriveert.

De koude poolwind van vrijdag doet de temperaturen kelderen. Na de regenzone van donderdag krijgt Spanje een noordwestelijke stroom die koude poollucht aanvoert. Hierdoor dalen de temperaturen sterk en daalt ook de sneeuwgrens. Op zaterdag kan het sneeuwen in middelhoge en lagere gebieden.

Op vrijdag kan de sneeuwgrens dalen tot 700 meter in het Cantabrische gebergte en de Pyreneeën, en zelfs tot 600 meter in het noorden van de Iberische Cordillera. In het Sistema Central en het zuiden van de Iberische Cordillera kan de sneeuwgrens dalen tot 800 meter.

Er wordt verwacht dat tegen zondag bijna 50 cm sneeuw valt in het westelijke deel van de Cantabrische gebergte, bijna 40 cm in delen van de Pyreneeën, ongeveer 30 cm in het Sistema Central, rond de 20 cm in het noorden van de Iberische Cordillera en ook in de Sierra Nevada.

Zaterdagochtend vallen de meeste sneeuwbuien. Vanaf 600 meter krijgen alle gebergten een nieuwe laag sneeuw. In de loop van zaterdagmiddag neemt de neerslag af, behalve in de Pyreneeën.

Met de komst van een nieuwe storm op zondag, kunnen in de Cantabrische gebergte, delen van de Pyreneeën en meer verspreid in de Sistema Central en Iberische Cordillera nog wat vlokken vallen. Maar deze storm brengt zachtere lucht, dus de sneeuwgrens ligt een stuk hoger.

bergen
Ga naar de inhoud