skip to Main Content
In Spanje betalen alsof het een Tikkie of betaalverzoek is
123rf

In Spanje betalen alsof het een Tikkie of betaalverzoek is

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Terwijl (bijna) heel Nederland aan de ‘Tikkie’ app of betaalverzoek gaat staat dit in Spanje nog in de kinderschoenen. Ten eerste is de ‘Tikkie’ app van de ABN-Amro en de betaalverzoek via de Rabobank app iets echt Nederlands en kun je deze twee mogelijkheden niet gebruiken om geld over te maken naar een Spaanse smartphone gebruiker.

Ten tweede zijn er in Spanje wel alternatieven te vinden maar wordt het elkaar terugbetalen via een smartphone app nog niet zoveel gedaan. Maar er zijn toch mogelijkheden te vinden die dienst doen als betaalapp. Via de banken is het vaak ook mogelijk om via de smartphone app een betaalverzoek via o.a. de email of WhatsApp te versturen. Een kort overzicht van enkele apps (heeft iemand nog tips?)

Twyp

Een bekende betaalmogelijkheid is de Twyp app. Deze is in principe van de ING bank en kan dus door zowel de Nederlandse ING-klanten alsook de Spaanse ING-klanten gebruikt worden. Maar Twyp kan ook gebruikt worden door personen die geen ING-account hebben waardoor dit een goede mogelijkheid is om betaalverzoeken te versturen.

Bizum

De smartphone app Bizum is wellicht in Spanje op dit moment een van de populairste betaalapps. Bizum is echter net iets anders dan andere soortgelijke apps omdat deze rechtstreeks verbonden is met de bank. Het maakt daarbij niet uit bij welke Spaanse bank je hebt (Caixabank, BBVA, Santander, Sabadell, Bankia, Popular, Openbank, Deutsche Bank etc.). Via de website bizum.es kun je uitvinden hoe deze app werkt.

Bizum kan wel eens uitgroeien tot een Europees betaalsysteem voor flitsbetalingen mogelijkheden. Men heeft al tests gedaan zoals een verbinding tussen de ABN-Amro en de Spaanse bank Santander.

Google Pay

Aangezien het merendeel van de smartphone gebruikers een Android telefoon heeft zal men ook een Gmail account hebben wat al genoeg is om te kunnen betalen en geld te ontvangen via Google Pay en Google Pay Send. Terwijl men met Google Pay kan betalen in winkels of op internet kan men via de Send functie ook een betaalverzoek versturen.

Paypal.me

Veel mensen hebben inmiddels een Paypal account en wellicht heeft men ook de Paypal app op de smartphone staan. Via Paypal.me kun je een betaalverzoek versturen waarna de ontvanger ook via Paypal of door middel van een kredietkaart kan betalen. Dit is een goede internationale mogelijkheid.

Facebook Messenger

Weliswaar is de mogelijkheid van betalen direct via de Facebook Messenger app nog niet overal beschikbaar en bevindt deze zich nog in een beta versie, het is toch de moeite waard om te melden omdat veel Facebook gebruikers de Messenger app geïnstalleerd hebben op hun smartphone. Maar via Messenger kun je alleen geld sturen en ontvangen van ‘vrienden’ die in hetzelfde land wonen. Momenteel is dit alleen nog mogelijk in Frankrijk, De Verenigde Staten en Groot Brittannië.

WhatsApp Pay

Net zoals de Facebook Messenger betaalfunctie is ook WhatsApp Pay nog niet overal beschikbaar en bevindt deze betaalmethode zich nog in een testversie. Maar het betalen via WhatsApp zal voor veel smartphone gebruikers een ideale manier zijn van betalen en geld ontvangen want wie heeft er nu geen WhatsApp tegenwoordig? Het zal mogelijk worden om een betaalverzoek te versturen net zoals een foto, tekst, document of iets anders.

Maak jij al gebruik van de betaalapps en welke dan?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Nee hoor Fred, voor geen goud dat ik ga “afwachten of eea betrouwbaar is”.
  Hoe kun jij dat zo formulieren, ongelooflijk…
  Ik ben al genoeg beroofd tijdens mijn vele reizen en als ik dagelijks over straat moet met mijn kleine aktenkoffertje met ongeveer voor € 2400 aan electronica, dan voel ik me nog steeds ongemakkelijk.
  Mijn Smartphone(s) is/zijn communicatie-middelen voor mij en niets anders.
  Ongeveer 3 x per jaar krijg ik een Pay-Pal fishing-email van de een of andere onverlaat, terwijl ik niet eens een Pay-Pal account heb.
  Ik wil gewoon anoniem betalen, zonder het risico dat ineens je Smartphone-batterij leeg is en een 15-jarige expert heb ik voor mijn it-welzijn niet nodig.

 2. Betalen en ontvangen kan ook met Payconiq by Bancontact die nu samen zijn.
  Bij de meeste banken zal het ook wel gaan in België. Zeer handig, snel en geen gedoe met kleingeld.

 3. Het probleem voor de kleine ondernemer is dat de bank ca 1 procent pakt bij een betaling per kaart en de marge is al niet hoog. Contant geld is vooralsnog goedkoper, gratis als je het zelf recycled en deels afstort. Bovendien moeten alle pinbonnen gecontroleerd worden bij de kasopmaak. En dan heb ik het over 30 pinbonnen op een dag van ca 2 euro. Ik snap het gemak voor de klant maar ik heb liever dat kleine bedragen contant gaan, onder de 5 euro. Dat scheelt mij een hoop tijd. Ik ga geen kosten voor het pinnen aan de klant doorberekenen, wat vaak onder de x euro wel gebeurt, want het is niet de schuld van de klant.

 4. Geen enkele.
  Ik vind het omslachtig, voel me onzeker voor fraude en op straat heb ik privé eigenlijk geen zware en grote Smartphone nodig, ouwenelen kan je ook met een kaart-telefoontje van 15 Euri.

  1. Het is niet omslachtig het is juist heel erg handig, of het betrouwbaar is tja dat is afwachten aangezien alles te hacken valt. Maar het is wel slimmer met de tijd mee te gaan anders ga je op een gegeven moment echt achter de feiten aan lopen. Zo houd ik mezelf nog altijd bezig met de laatste computer technieken en lees al het nieuws omtrent dat zodat een jongen van 15 mij in iedere geval de les niet kan lezen. Elke generatie kids groeit weer op met het laatste aan techniek en als oudje moet je echt niet te ver achterop gaan lopen anders ben je niet meer interresant en gewoon een afgeschreven oudje.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken