Spanje wil een Europees toeristisch programma voor 65-plussers zoals IMSERSO

Spanje wil een Europees toeristisch programma voor 65-plussers zoals IMSERSO
Beeld: Canva

Spanje wil een Europees toeristisch programma voor 65-plussers zoals IMSERSO

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Bij een bijeenkomst van EU-ministers van Toerisme heeft Spanje een plan voorgesteld om een Europese IMSERSO in het leven te roepen. In Spanje bestaan de IMSERSO vakantiereizen al veel langer waarmee 65-plussers met korting op vakantie kunnen binnen en buiten Spanje. Om het senioren toerisme in de Europese Unie een impuls te geven wil Spanje de IMSERSO op Europees niveau invoeren.

IMSERSO reizen zijn speciale door de Spaanse overheid gesubsidieerde pakketreizen binnen Spanje en naar diverse buitenlandse bestemmingen voor residenten in Spanje tussen de 55 (voor weduwe/weduwnaar) en 65 (gepensioneerden) jaar en ouder. Deze reizen gelden ook voor Nederlanders en Belgen die in Spanje ingeschreven staan en een Sociale Zekerheid kaart hebben (zie link onderaan voor meer informatie). 

In Spanje is de IMSERSO al jaren een succes maar de Spaanse staatssecretaris van Toerisme, Fernando Valdés, heeft bij een bijeenkomst van EU-ministers van Toerisme in Dijon (Frankrijk) voorgesteld om op Europees niveau een IMSERSO in het leven te roepen om het gevoel van Europees burgerschap te versterken en natuurlijk om een bijdrage te leveren aan de economie van de toerismesectoren in de EU-landen. 

Een Europese IMSERSO voor 65-plussers zou geen verkeerd idee zijn want 21% van alle EU-inwoners is 65 jaar of ouder. Deze doelgroep geeft normaal gesproken gemiddeld 5,6% van hun inkomsten uit aan reizen. Met door de overheden gesubsidieerde reizen binnen de Europese Unie kunnen 65-plussers dus goedkoper op reis wat een enorme impuls zal zijn voor de toerismesector in de EU. 

IMSERSO is de afkorting van het Instituto de Mayores y SERvicios SOciales en zijn seniorenreizen gesubsidieerd door de Spaanse overheid. Dit wordt deels gedaan om de ouderen in Spanje een mogelijkheid te bieden voor een betaalbare vakantie in (meestal) eigen land maar ook om de senioren actief te houden en de werkgelegenheid in het toerisme in het laagseizoen te promoten.

Bij de IMSERSO gaat het om volledig verzorgde reizen in hoofdzakelijk Spanje maar ook in het buitenland. Deze reizen zijn veel goedkoper dan de normale pakketreizen in Spanje en bestaan uit vervoer, hotel met volpension, excursies (soms tegen bijbetaling), verzekeringen en reisbegeleiding.

Ga naar de inhoud