Beperkingen schoonmaak-, tuinier- en onderhoudswerkzaamheden in Alicante vanwege geluidsoverlast

Beperkingen schoonmaak-, tuinier- en onderhoudswerkzaamheden in Alicante vanwege geluidsoverlast
Beeld: Canva

Beperkingen schoonmaak-, tuinier- en onderhoudswerkzaamheden in Alicante vanwege geluidsoverlast

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het stadsbestuur van Alicante zal gaat de nieuwe geluidsverordening beperkingen opleggen aan nachtelijke schoonmaak-, tuinier-, onderhouds- en laad- en losactiviteiten om overlast voor buurtbewoners te voorkomen. De regelgeving heeft tot doel de impact van mogelijk storende activiteiten op inwoners van de stad te minimaliseren. 

Zoals blijkt uit de verordening, moet de nachtelijke openbare reinigings- en afvalophaaldienst de nodige maatregelen en voorzorgsmaatregelen nemen om het geluidsniveau tot een minimum te beperken, zowel voor wat betreft de afvalinzameling voertuigen en opruiming apparatuur, als bij de uitvoering van werkzaamheden op de openbare weg, zowel bij de manipulatie van containers als bij de verdichting van afval, het reinigen of mechanisch vegen of andere taken.

Tussen 23.00 tot 08.00 uur elke dag van de week, zijn laad- en losactiviteiten verboden, tenzij ze een passende vergunning hebben en geen overlast veroorzaken voor buurtbewoners. Voor normale activiteiten schrijft de verordening voor dat deze geen indirecte impact mogen hebben op het voertuig op het wegdek, waarbij de beste beschikbare technieken worden gebruikt om het geluid van de lading tijdens het distributierit te verminderen.

Sirenes

De beperkingen hebben ook invloed op de voertuigen van hulpdiensten en het gebruik van sirenes, waarbij politie, brandweer, ambulances en andere medische diensten zijn inbegrepen. Ze mogen gebruikmaken van de sirenes met geautoriseerde geluids- en optische reproductiesystemen, maar mogen hierbij niet meer dan 90 decibel overschrijden. Bestuurders van deze voertuigen moeten de sirenes afzonderlijk gebruiken wanneer het weglaten van speciale akoestische signalen (sirenes) geen enkel gevaar oplevert voor andere gebruikers, vooral tijdens de nachtelijke uren.

Tijdsctippen

De verordening voorziet in drie tijdsperioden gedurende de dag: overdag (van 7.00 tot 19.00 uur); avond (van 19.00 tot 23.00 uur); en ’s nachts (van 23.00 tot 7.00 uur). Afhankelijk van het type gebied en het tijdstip van de dag wordt een maximale geluidsemissie waarde vastgesteld, waarbij de strengste beperkingen gelden tijdens de nachtelijke uren en in sectoren waar voornamelijk medisch, onderwijs- of commercieel gebruik is. In een woongebied is de maximale geluidsemissie waarde gedurende de dag 55 decibel, wat ’s nachts wordt verlaagd tot 45. In recreatiegebieden is de limiet overdag en ’s avonds 65 en ’s nachts 55.

Ga naar de inhoud