Spaanse politie waarschuwt voor dodelijke plaag voor honden

Spaanse politie waarschuwt voor dodelijke plaag voor honden
Beeld: Canva

Spaanse politie waarschuwt voor dodelijke plaag voor honden

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Zoals elk jaar met de lente komen ze weer tevoorschijn, de processierupsen of ‘oruga procesionaria’. De Guardia Civil politie waarschuwt elk jaar vooral de eigenaren van honden en ouders van kleine kinderen want deze kleine rupsen kunnen dodelijk zijn.

De hoge temperaturen in veel delen van Spanje hebben ervoor gezorgd dat de gevaarlijke processierupsen weer in groten getale aanwezig zijn. Deze kleine beestjes zien er ogenschijnlijk niet gevaarlijk uit maar schijn bedriegt omdat kinderen goed ziek kunnen worden door het aanraken van deze rups en huisdieren zoals honden er zelfs aan kunnen overlijden.

De processierups of in het Spaans “oruga procesionaria” is een klein, gemeen en gevaarlijk beestje dat normaal gesproken in groepsverband gezien wordt. Zoals de naam al aangeeft lopen ze vaak over de grond in een processiestijl, achterelkaar aan, maar zijn ze ook in bomen en op takken te vinden. Experts raden aan om elk contact met deze beestjes te vermijden omdat ze dodelijk kunnen zijn voor honden en kleine kinderen behoorlijk ziek kunnen maken.

De processierupsen of thaumetopoea pityocampa, zijn vermoedelijk een van de onaangenaamste insecten die je in Spanje kunt vinden, zeker in gebieden waar dennenbomen in grote aantallen voorkomen. Deze rupsen zijn te vinden in de warmere regio’s van Zuid-Europa en dus ook in Spanje. Zij veroorzaken grote schade aan de pijnboombossen en ze zijn bovendien een groot gevaar voor dieren en in sommige gevallen voor mensen.

Raak hen niet aan!

Waarschuw kinderen dat deze rupsen anders zijn dan degene die ze kennen uit België en Nederland (al komen ze daar ook voor). De zeer fijne haren van deze dieren zijn giftig en gevaarlijk. Als je huisdieren hebt moet je speciaal opletten want de processierupsen kunnen beesten doden of zeer ernstig ziek laten worden.

Waar

Men kan processierupsen vinden in zijden cocons die in pijnbomen hangen, hier zijn ze gevaarlijk voor de bomen, ze verwijderen alle naalden. Krijgen ze meer honger dan trekken ze naar de volgende boom waar ze vervolgens de naalden opeten. Ze verplaatsen zich neus tegen staart, in een lange rij. Daarvan hebben ze trouwens hun naam van gekregen, processierups.

Wanneer

Men ziet ze meestal van januari tot midden april en ze zijn op zijn gevaarlijkst van midden tot einde februari. Soms worden ze echter ook al waargenomen in de maand december.

Let op

Als ze op u of op uw huisdier vallen, veeg ze niet af met uw handen want het effect is zeer onaangenaam, het veroorzaakt een grote irritatie, jeuk en pijn. Mensen, honden en katten kunnen in shock geraken!

De haartjes van de rupsen blijven gevaarlijk, ook al zijn de rupsen dood. Pook ze niet met een stok, de haartjes vliegen rond en blijven gevaarlijk. Men kan ze het beste verbranden zodat de haartjes niet meer kunnen rondvliegen.

Tips

  • Zitten ze nog in de cocon in de boom, spuit er haarspray op om de haartjes vast te kleven, doe er een plastiek zak rond en verbrand de zak op de grond.
  • Kruipen de rupsen al over de grond, besproei ze met benzine en steek ze in brand. Dit reduceert de rond vliegende haren. Wees wel voorzichtig dat men geen brand sticht.
  • Woon je vlak bij pijnbomen, dan is het aangewezen dat je anti-Histaminetabletten bij de hand hebt. Honden lopen met deze dieren een groter risico als ze snuffelen aan de grond waar de rupsen geweest zijn.
  • Wees ook voorzichtig voor je ogen, wanneer ze geïnfecteerd zijn krijg je hevige pijn en een zwelling aan de ogen.
Ga naar de inhoud