De economische uitdagingen van Spaanse gezinnen

De economische uitdagingen van Spaanse gezinnen
Beeld: via canva.com

De economische uitdagingen van Spaanse gezinnen

In deze tijd van economische onzekerheid worstelen veel Spaanse gezinnen om het hoofd boven water te houden. De stijgende kosten van levensonderhoud, gecombineerd met lage inkomens, hebben een aanzienlijke impact op de portemonnee van veel Spanjaarden. In dit artikel duiken we dieper in de uitdagingen die deze gezinnen ervaren, gebaseerd op recente gegevens en analyses.

De economische situatie in Spanje is verre van rooskleurig. Uit een recent rapport van de Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) blijkt dat slechts 28% van de Spaanse huishoudens een comfortabele financiële situatie heeft. De overige 72% kampt met enige of ernstige moeilijkheden. Het Indexcijfer voor Gezinsolvabiliteit, een maatstaf die de OCU sinds 2018 bijhoudt, gaf in 2023 een teleurstellende score van 46 op 100.

De alarmerende cijfers weerspiegelen de hoge kosten van levensonderhoud in Spanje. De OCU-enquête onthulde dat de helft van de Spaanse gezinnen moeite heeft met de aankoop van vlees of vis (50%), tandheelkundige zorg (50%) en autokosten (54%). Bovendien ervaart minstens vier op de tien huishoudens problemen bij het betalen van dagelijkse uitgaven zoals korte uitstapjes (45%), restaurant- of cafébezoeken (44%), nutsvoorzieningen (42%), fruit en groenten (41%) en kleding of culturele activiteiten (40%).

Sommige gezinstypen hebben het extra moeilijk. Gezinnen met meerdere leden, eenoudergezinnen met minderjarige kinderen en huishoudens met een werkloze ouder behoren tot de kwetsbaarste groepen. Aan de andere kant hebben alleenstaande jongeren en gepensioneerde stelletjes het relatief gemakkelijker, aldus de OCU.

Er zijn aanzienlijke regionale verschillen wat betreft de financiële draagkracht van gezinnen. Navarra (53), Aragón (51), La Rioja (50), Cantabrië (49) en Extremadura (49) scoren het hoogst, terwijl Andalusië (42), de regio Madrid (44), Catalonië (45), Castilla-La Mancha en Galicië (45,0) de laagste scores behalen.

De toekomstverwachtingen van Spaanse gezinnen zijn over het algemeen beter dan een jaar geleden, maar blijven verre van optimistisch. Een op de drie gezinnen denkt dat hun situatie in 2024 zal verslechteren, aldus de OCU.

Ga naar de inhoud