Loopwedstrijd Korrika houdt het Baskenland in de ban

Loopwedstrijd Korrika houdt het Baskenland in de ban
Beeld: AEK / facebook

Loopwedstrijd Korrika houdt het Baskenland in de ban

Afgelopen 14 maart begon in het Baskenland de Korrika. Deze loopwedstrijd brengt duizenden mensen op de been en duurt maar liefst 11 dagen en 10 nachten onafgebroken. Het doel is niet te winnen, wel is de Korrika een feest van de Baskische taal en cultuur.

Al 43 jaar lang wordt in het Baskenland de ‘Korrika’ georganiseerd. De wedstrijd gaat door het hele Baskenland (Euskal Herria in het Baskisch) en kent daarmee al 23 edities. De Korrika heeft een dubbel doel. Enerzijds wil men het bewustzijn rond de Baskisch taal en de Baskische cultuur doen groeien, anderzijds is het de bedoeling geld in te zamelen om centra waar Baskisch als taal wordt onderwezen te steunen.

De eerste editie vond plaats in 1980 tussen Oñati en Bilbao. De editie van dit jaar begon op 14 maart en duurt maar liefst 11 dagen en 10 nachten. In totaal wordt meer dan 2.000 kilometer afgelegd. De wedstrijd houdt nooit op, maar wordt wel door verschillende mensen gelopen die elk een klein stukje van de route afleggen. In totaal nemen zo een paar honderdduizenden mensen deel van verschillende leeftijd en afkomst.

De lopers dragen een object met zich mee dat ze telkens aan de volgende deelnemers meegeven. Binnen in dat object staat een boodschap die werd geschreven door een relevant persoon binnen de Baskische taalgemeenschap. Pas aan het eind van het evenement worden de boodschappen publiek voorgedragen.

Elke twee jaar brengt de Korrika zo heel wat mensen samen. Ze organiseren de wedstrijd en een reeks culturele activiteiten daar rondom. Hier  kan je de route van deze editie bekijken en opzoeken wanneer de Korrika jouw dorp aandoet.

Ga naar de inhoud