Baskische terreurorganisatie ETA zal begin mei ophouden te bestaan

Oeps ... foto ontbreekt!

Baskische terreurorganisatie ETA zal begin mei ophouden te bestaan

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Baskische terreurorganisatie ETA die tientallen jaren voor dood en verderf heeft gezorgd in het Baskenland en de rest van Spanje, heeft aangekondigd begin mei in Frankrijk het definitieve einde aan te kondigen. Een internationale groep van onderhandelaars zal het einde dan bekend maken op een nu nog onbekende plaats. Er komt dan een einde aan bijna 60 jaar terreur in Spanje.

De Euskadi Ta Askatasuna (in het Nederlands: Baskenland en Vrijheid), beter bekend onder de afkorting ETA en onder de naam Baskische Afscheidingsbeweging, is een organisatie die een onafhankelijke, socialistische Baskische staat wil stichten. De ETA staat op de Europese terreurlijst maar zal vanaf begin mei van die lijst verdwijnen wanneer men in Frankrijk de opheffing van de terroristengroep zal aankondigen. Daarmee komt er definitief een einde aan een grote zwarte pagina in de Spaanse geschiedenis.

In principe was overeengekomen dat de nu nog resterende leden van de ETA eind mei of begin juni het einde van de afscheidsbeweging zouden aankondigen maar dat heeft men nu vervroegd naar begin mei.

Begin

De ETA werd op 31 juli 1959 opgericht maar men begon pas met het systematisch gebruik van geweld op het einde van de jaren zestig. In haar begindagen was de ETA een vreedzame beweging die actie ondernam tegen de vernietiging van de Baskische cultuur. De eerste gewelddadige actie vond plaats in 1961, toen etarras een trein met franquistische oud-strijders probeerden te laten ontsporen. In de laatste jaren van het Franco-regime en tijdens de aanloop van de transición, de democratisering van Spanje, kon ETA onder de Baskische bevolking op aanzienlijke sympathie rekenen.

Definitief einde

Op 20 oktober 2011 heeft de beweging echter aangekondigd alle activiteiten te staken, en dit werd op 8 april 2017 gevolgd door het eenzijdig overdragen van alle wapens. Nu zal er begin mei een definitieve opheffing van de Baskische afscheidingsbeweging zijn waarna er eindelijk een einde zal komen aan bijna 60 jaar van bloedvergieten en geweld waarbij er bijna 900 mensen om het leven zijn gekomen en duizenden gewonden zijn gevallen bij 2.472 terroristische acties.

Slachtoffers

De eerste dode was te betreuren in 1968 toen het hoofd van de Baskische geheime politie werd vermoord. De laatst dode was te betreuren bij een bomaanslag in 2008 waarbij een militair om het leven kwam. De meeste doden vielen tijdens een bomaanslag bij een Hipercor supermarkt in Barcelona waarbij 21 mensen om het leven kwamen er er 45 gewonden vielen.

Ga naar de inhoud