skip to Main Content
Baskische terreurorganisatie ETA zal begin mei ophouden te bestaan
El País

Baskische terreurorganisatie ETA zal begin mei ophouden te bestaan

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

El País

MADRID – De Baskische terreurorganisatie ETA die tientallen jaren voor dood en verderf heeft gezorgd in het Baskenland en de rest van Spanje, heeft aangekondigd begin mei in Frankrijk het definitieve einde aan te kondigen. Een internationale groep van onderhandelaars zal het einde dan bekend maken op een nu nog onbekende plaats. Er komt dan een einde aan bijna 60 jaar terreur in Spanje.

De Euskadi Ta Askatasuna (in het Nederlands: Baskenland en Vrijheid), beter bekend onder de afkorting ETA en onder de naam Baskische Afscheidingsbeweging, is een organisatie die een onafhankelijke, socialistische Baskische staat wil stichten. De ETA staat op de Europese terreurlijst maar zal vanaf begin mei van die lijst verdwijnen wanneer men in Frankrijk de opheffing van de terroristengroep zal aankondigen. Daarmee komt er definitief een einde aan een grote zwarte pagina in de Spaanse geschiedenis.

In principe was overeengekomen dat de nu nog resterende leden van de ETA eind mei of begin juni het einde van de afscheidsbeweging zouden aankondigen maar dat heeft men nu vervroegd naar begin mei.

Begin

De ETA werd op 31 juli 1959 opgericht maar men begon pas met het systematisch gebruik van geweld op het einde van de jaren zestig. In haar begindagen was de ETA een vreedzame beweging die actie ondernam tegen de vernietiging van de Baskische cultuur. De eerste gewelddadige actie vond plaats in 1961, toen etarras een trein met franquistische oud-strijders probeerden te laten ontsporen. In de laatste jaren van het Franco-regime en tijdens de aanloop van de transición, de democratisering van Spanje, kon ETA onder de Baskische bevolking op aanzienlijke sympathie rekenen.

Definitief einde

Op 20 oktober 2011 heeft de beweging echter aangekondigd alle activiteiten te staken, en dit werd op 8 april 2017 gevolgd door het eenzijdig overdragen van alle wapens. Nu zal er begin mei een definitieve opheffing van de Baskische afscheidingsbeweging zijn waarna er eindelijk een einde zal komen aan bijna 60 jaar van bloedvergieten en geweld waarbij er bijna 900 mensen om het leven zijn gekomen en duizenden gewonden zijn gevallen bij 2.472 terroristische acties.

Slachtoffers

De eerste dode was te betreuren in 1968 toen het hoofd van de Baskische geheime politie werd vermoord. De laatst dode was te betreuren bij een bomaanslag in 2008 waarbij een militair om het leven kwam. De meeste doden vielen tijdens een bomaanslag bij een Hipercor supermarkt in Barcelona waarbij 21 mensen om het leven kwamen er er 45 gewonden vielen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Wat een groot verschil met het vreedzaam karakter van de Catalaanse separatisten.
  Maar geen verschil in de houding van Madrid: even repressief.
  (Ook voor de gevangen Basken maakt Madrid geen verschil tussen hen die deelnamen aan aanslagen, en hen die enkel politiek actief waren. Beiden groepen worden even ongenadig hard aangepakt in de gevangenissen over heel Spanje. Familie moet honderden km reizen voor een bezoek, dat nooit gegarandeerd is. Recent pleegde een van hen nog zelfmoord. In België en Nederland zijn gevangenissen precies luxehotels, maar in Spanje is het nog de middeleeuwen. Ook voor niet geweldenaars.)

  1. Luc, en jij hebt in alle 3 landen gevangenissen van binnen kunnen bekijken? Ik in NL beroepshalve en in Spanje dankzij iemand die goed kon liegen, wel….

   Als de gevangenissen in Belgie zo goed zouden zijn, waarom levert zelfs Nederland geen gevangenen uit aan Belgie? De gevangenissen in Belgie zijn volgens onafhankelijke instanties een ramp. Middeleeuwen noemt men het. Dus ik denk dat je Spanje en Belgie door elkaar haalt.

   Al die lui die nu vast zitten verschijnen nog regelmatig op Twitter en zenden berichten over het internet, in de Middeleeuwen hadden ze nog geen internet, dus het zal wel een beetje meevallen. Er is controle zat op hoe mensen gevangen zitten hier in Spanje en zover ik weet heeft nog geen 1 van de mensen waar jij op doelt ergens ook maar een klacht ingediend dat hij onder slechte omstandigheden vast zit. Ze hebben klagen over de reden dat ze vast zitten, en dat is hun goed recht.

   Ze zijn ook niet gek hier, als die mensen onder te slechte omstandigheden vast zouden zitten, dan zou de hele wereld gelijk over Spanje vallen.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken