De helft van de gemeenten in Spanje heeft geen bankfiliaal meer

123rf
Beeld: 123rf

De helft van de gemeenten in Spanje heeft geen bankfiliaal meer

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nadat de economische crisis ook bij de banken een flinke impact heeft gehad zijn er veel bankfilialen gesloten de afgelopen tien jaar, zoveel zelfs dat er gemeenten zijn in Spanje waar geen enkele bank meer te vinden is en waar de inwoners soms kilometers moeten rijden om geld te pinnen of om bankzaken te regelen. Net zoals in andere landen wil de Spaanse bankensector graag dat de klanten gebruik maken van de online diensten op de websites en smartphone apps maar dat is niet voor iedereen weggelegd.

In 2017 waren er in heel Spanje 27.320 filialen van banken te vinden, een 40% minder dan in 2008 toen de economische crisis begon in het land. Ongeveer 4.114 gemeenten waar zo’n 1,2 miljoen mensen wonen (2,7% van de hele bevolking van Spanje) hebben geen enkel filiaal meer van geen enkele bank. In sommige gevallen is er wel een pinautomaat aanwezig maar in de meeste gevallen niet.

In heel Spanje zijn 8.124 gemeenten te vinden en in ongeveer 4.114 gemeenten zijn geen bankfilialen meer te vinden, ongeveer de helft dus (50,7%). De afgelopen jaren zijn er veel filialen van banken gesloten of werden deze samengevoegd in een groot filiaal maar dan wel voor veel inwoners verder weg gelegen.

De deelstaat waar men dat het meeste merkt is Castilla y León waar 16% van de bevolking of 392.003 personen geen bankfiliaal hebben in hun gemeente/dorp. Dat is vooral te merken in de provincies Zamora, Segovia en Avila waar een vijfde van de bevolking kilometers moet rijden om naar een bank te gaan.

Daartegenover staan de deelstaten Murcia en de Balearen eilanden waar in verhouding met het aantal inwoners de meeste bankfilialen te vinden zijn. In elk van deze deelstaten is er slechts één gemeente waar geen bankfiliaal te vinden is. Volgens de gegevens van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) heeft Murcia 45 gemeenten en zijn er op de Balearen eilanden 67 gemeenten te vinden.

De provincie Barcelona zag in tien jaar tijd het aantal bankfilialen met 54% afnemen van de 5.819 kantoren in 2008 naar de 2.676 bankfilialen in 2017. In de provincies Girona en Tarragona zijn er op dit moment ook 49% minder banken terwijl dat gedurende de afgelopen tien jaar met 52% daalde in de provincie Castellón gevolgd door 46% in Valencia, 45% in Alicante, 47% in Zaragoza 46% in Ourense.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.