skip to Main Content
De helft van de gemeenten in Spanje heeft geen bankfiliaal meer
Ivan Smuk / 123RF

De helft van de gemeenten in Spanje heeft geen bankfiliaal meer

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Ivan Smuk / 123RF

MADRID – Nadat de economische crisis ook bij de banken een flinke impact heeft gehad zijn er veel bankfilialen gesloten de afgelopen tien jaar, zoveel zelfs dat er gemeenten zijn in Spanje waar geen enkele bank meer te vinden is en waar de inwoners soms kilometers moeten rijden om geld te pinnen of om bankzaken te regelen. Net zoals in andere landen wil de Spaanse bankensector graag dat de klanten gebruik maken van de online diensten op de websites en smartphone apps maar dat is niet voor iedereen weggelegd.

In 2017 waren er in heel Spanje 27.320 filialen van banken te vinden, een 40% minder dan in 2008 toen de economische crisis begon in het land. Ongeveer 4.114 gemeenten waar zo’n 1,2 miljoen mensen wonen (2,7% van de hele bevolking van Spanje) hebben geen enkel filiaal meer van geen enkele bank. In sommige gevallen is er wel een pinautomaat aanwezig maar in de meeste gevallen niet.

In heel Spanje zijn 8.124 gemeenten te vinden en in ongeveer 4.114 gemeenten zijn geen bankfilialen meer te vinden, ongeveer de helft dus (50,7%). De afgelopen jaren zijn er veel filialen van banken gesloten of werden deze samengevoegd in een groot filiaal maar dan wel voor veel inwoners verder weg gelegen.

De deelstaat waar men dat het meeste merkt is Castilla y León waar 16% van de bevolking of 392.003 personen geen bankfiliaal hebben in hun gemeente/dorp. Dat is vooral te merken in de provincies Zamora, Segovia en Avila waar een vijfde van de bevolking kilometers moet rijden om naar een bank te gaan.

Daartegenover staan de deelstaten Murcia en de Balearen eilanden waar in verhouding met het aantal inwoners de meeste bankfilialen te vinden zijn. In elk van deze deelstaten is er slechts één gemeente waar geen bankfiliaal te vinden is. Volgens de gegevens van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) heeft Murcia 45 gemeenten en zijn er op de Balearen eilanden 67 gemeenten te vinden.

De provincie Barcelona zag in tien jaar tijd het aantal bankfilialen met 54% afnemen van de 5.819 kantoren in 2008 naar de 2.676 bankfilialen in 2017. In de provincies Girona en Tarragona zijn er op dit moment ook 49% minder banken terwijl dat gedurende de afgelopen tien jaar met 52% daalde in de provincie Castellón gevolgd door 46% in Valencia, 45% in Alicante, 47% in Zaragoza 46% in Ourense.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Wat een naar onderwerp, vooral voor die vrouw die slecht ter been is om ver te reizen om een bedrag te pinnen bij een bank, god geklaagd dit moet naar mijn mening en van mijn echtgenoot zeer zeker een punt worden wie wilt er nou een eind verder zonder vervoer en een minimaal inkomen hebben zover te kunnen reizen die mensen komen aan de grond te zitten

 2. Wat mij verbaasde, toen ik 4 jaar geleden in Spanje kwam wonen, was dat er hier nog personeel aanwezig is in een bankfiliaal. In Nederland woonden wij in een plaats met rond de 30.000 inwoners, maar op het laatst was daar bijna geen bankfiliaal meer te vinden. En als er al eentje was, dan stonden er alleen wat PC’s en geldautomaten binnen. Alleen met een soort noodknop kon je dan een beroep doen op hulp van een medewerker, die blijkbaar elders in het gebouw in een kantoor verscholen zat. Vooral voor veel oudere mensen bleek dit dus niet te werken, maar die moesten dan maar naar een filiaal in bijvoorbeeld Rotterdam komen. Naar gelang de kosten dus omhoog zijn gegaan, is het service niveau gedaald tot dit bedenkelijke peil.

 3. Wat mij opvalt in Spanje, maar dan in een wat grotere plaats, is juist het aantal banken bij wijze van spreken “deur naast deur”. Een tweede en volgende zijn Farmacia’s (schrijf ik het juist?), de kappers en modezaken. De horeca laat ik hier buiten mijn opsomming, is een must in Spanje :). En die telefoonwinkels nog, wat moeten we daarmee? (= open vraag!)
  Jozef

 4. Wat zou je dan van Nederland denken. Bijna alle bankfilialen bestaan bestaan niet meer en maar niet te praten over de geldautomaten. Ik ben slecht ter been en als ik naar de dichtsbijzijnde geldautomaat wil dan moet ik met het openbaar vervoer of de taxi.

 5. In het kleine centrum van mijn woonplaats Llanca 10 jaar geleden
  7 banken. Nu toch nog 5, dus voorlopig geen gebrek. Kans bestaat
  dat Santander en Popular misschien worden samengevoegd.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken