Genderneutraal Spaans van minister: ‘Hijo, hija, hije’ en ‘niño, niña, niñe’

Genderneutraal Spaans van minister: ‘Hijo, hija, hije’ en ‘niño, niña, niñe’
Beeld: 123rf

Genderneutraal Spaans van minister: ‘Hijo, hija, hije’ en ‘niño, niña, niñe’

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse minister voor Gelijkheid heeft het afgelopen weekend voor aardig wat gespreksstof gezorgd door nieuwe Spaanse woorden te bedenken. Deze hebben te maken met genderneutraliteit (transgender) maar deze woorden bestaan volgens het officiële Spaanse woordenboek niet en andere politici maakten daar gebruik van door Irene Montero als ‘ridicolo, ridicola, ridicole’ te omschrijven.

Ongetwijfeld bedoelde de minister voor Gelijkheid Irene Montero (Unidas-Podemos) het goed en wilde ze iets duidelijk maken maar in plaats van serieus op het probleem van genderneutraliteit en de daarbij horende problemen in te gaan, besloten andere politici de minister als belachelijk te omschrijven.

In een toespraak waarin Irene Montero iets duidelijk probeerde te maken maakte ze gebruik van ‘hijo, hija, hije’ en ‘niño, niña, niñe’ en ‘todos, todas, todes’. ‘Hijo’ betekent zoon, ‘hija;  is dochter en ‘hije’ is … volgens de Real Academia niets want dat woord bestaat officieel niet. ‘Hije’ zou natuurlijk moeten staan voor iemand die genderneutraal is, dus geen jongen/man en geen meisje/vrouw.

In de toespraak die onderdeel is van de verkiezingscampagne voor de regionale verkiezingen van 4 mei in de autonome regio Madrid heeft de minister het over haat dat door rechtse en extreemrechtse partijen en politici verspreid wordt. Maar die toesrkaar is deels teniet gedaan door de vrije woordkeuze van de minister.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.