Het Spaanse woord of zin van de dag (251)

123rf
Beeld: 123rf

Het Spaanse woord of zin van de dag (251)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Veel lezers spreken, schrijven en begrijpen het Spaans waarschijnlijk al maar er zullen ongetwijfeld ook veel lezers zijn die de Spaanse taal nog niet zo goed of helemaal niet onder de knie hebben. Daarom behandelen we in samenwerking met Supergoed Spaans Leren elke dag een Spaans woord, gezegde of zin en geven daarbij de juiste uitspraak. Doe je ook mee!

Deze ‘palabras españolas’ ofwel Spaanse woorden zijn gebaseerd op het castellano (uitspraak: kastejano – castiliaans), het zogenaamde algemeen beschaafd Spaans. Het komt erg vaak voor dat een Spaans woord diverse betekenissen heeft of in andere hoedanigheid gebruikt kan worden. 

Jouw taalbegeleidster is Cintha van Marrewijk en zij leert iedereen snel en makkelijk Spaans via www.supergoedspaansleren.nl

Maandag 19 april 2021

El lunes 19 de abril de 2021
uitspraak: el loenes djezinwebe (slissende z) de abril de dosmielbeentioeno

Antwoord op de oefening van vrijdag: Probeer deze tekst over de Paella te vertalen:

La paella: De Paella

Es sin duda uno de los platos típicos de la gastronomía española. Famoso en todo el mundo.Het is zonder twijfel één van de typische gerechten van de Spaanse keuken. Beroemd over de hele wereld.

Historia de la paella – De geschiedenis van de Paella.

La paella surge en las zonas rurales de Valencia entre los siglos XV y XVI, por la necesidad de los campesinos y pastores de una comida fácil de preparar y con los ingredientes que tenían a mano en el campo. Siempre la comían por la tarde. De Paella ontstond in de landelijke gebieden van Valencia tussen de 15e en 16e eeuw, vanwege de behoefte van boeren en herders aan een gemakkelijk te bereiden maaltijd en met de ingrediënten die ze in het veld bij de hand hadden. Ze aten het altijd ´s middags

No es conocido si la paella marinera nace al mismo tiempo que la paella en el campo, pero junto al mar existen diferentes ingredientes que permitieron que se desarrollara esta sabrosa alternativa. Het is niet bekend of Paella met zeevruchten tegelijkertijd met de Paella van het land is geboren, maar aan zee zijn er verschillende ingrediënten waardoor dit smakelijke alternatief zich kon ontwikkelen.

En sus orígenes los ingredientes de la paella eran, las aves, el conejo de campo o liebre, las verduras frescas que se tuvieran al alcance, arroz, azafrán y aceite de oliva que se mezclaban en la paella con el agua y se cocinaban lentamente a un fuego efectuado con leña de ramas de naranjos, que al mismo tiempo dan sabor y un olor característico. Oorspronkelijk waren de ingrediënten van de Paella, de vogels, het veldkonijn of de haas, de verse groenten die binnen handbereik waren, rijst, saffraan en olijfolie die in de paella met het water werden gemengd en langzaam gekookt bij een vuur gemaakt met brandhout van sinaasappelboomtakken, die tegelijkertijd smaak en een karakteristieke geur geven.

Ga naar de inhoud