Privédetectives controleren op thuiswerken en thuisquarantaines in Spanje

Privédetectives controleren op thuiswerken en thuisquarantaines in Spanje
Beeld: Freepik

Privédetectives controleren op thuiswerken en thuisquarantaines in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Mede vanwege de corona-pandemie is het zogenaamde ‘teletrabajar’ ofwel thuiswerken in een versnelling gekomen in Spanje. Steeds meer werkgevers bieden aan hun werknemers de mogelijkheid om thuis te werken en steeds meer werknemers zien daar wel wat in. Maar hoe wordt dat gecontroleerd en waarom moeten privédetectives ingeschakeld worden?

Tijdens de eerste maanden van de corona-crisis in Spanje in maart, april en mei 2020 steeg het percentage thuiswerkers van slechts 5% naar 34%. Er waren op een gegegeven moment zoveel thuiswerkers dat de Spaanse regering een speciale wet in sneltreinvaart heeft moeten aannemen om de thuiswerkers te beschermen.

Maar naarmate de maanden voorbij gaan neemt de welwillendheid van met name de werkgevers wat betreft het thuiswerken af en ook steeds meer werknemers gaan toch liever naar hun werkplek. 

Maar de werknemers die nog wel thuiswerken zullen gecontroleerd moeten worden want er bestaat altijd een kans dat men zegt thuis te werken terwijl men iets anders doet. 

Uiteraard zijn er technische en digitale manieren om te controleren of iemand thuiswerkt door bv. in te klokken maar ook dat is weer fraudegevoelig.

Daarom zijn er bedrijven die privédetectives inschakelen om hun werknemers te controleren op het thuiswerken. Deze ‘detectives privados’ werden al vaker ingeschakeld om bv. een werknemer met ziekteverlof te controleren maar daar komt het controleren op thuiswerken bij.

Er zijn veel gevallen bekend dat werknemers in klokken (fichar), hun computer aan laten staan en dan vrolijk op pad gaan om te winkelen of naar de sportschool te gaan om op het juiste moment weer thuis te komen om uit te klokken.

Maar de privédetectives controleren ook op thuisquarantaines. Want stel dat een kind van een werknemer positief op Covid is getest, dan moet de rest van de familie (samenwonenden) ook in thuisquarantaine. Maar ook daarmee wordt gefraudeerd blijkbaar. Soms bestaat die vermeende thuisquarantaine helemaal niet.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.