In Ateca loopt een echt skelet uit de 17e eeuw mee in de Paasprocessie

In Ateca loopt een echt skelet uit de 17e eeuw mee in de Paasprocessie
Beeld: Turismo Ateca / website

In Ateca loopt een echt skelet uit de 17e eeuw mee in de Paasprocessie

ZARAGOZA – In het dorp Ateca in de autonome regio Aragón hield men ook dit jaar een oude en bijzondere traditie in leven. Tijdens de paasprocessie van de Santo Entierro (de heilige begrafenis) droegen de 300 deelnemers aan de processie een echt skelet mee uit de 17e eeuw.

De Paasprocessies tijdens de Semana Santa zijn in Spanje een erg belangrijke culturele traditie. Overal in het land bereiden groepen zich maandenlang voor om van de week iets onvergetelijk te maken. Tijdens de processie is het normaal dat er een aantal religieuze personages worden opgevoerd. In Ateca zorgt een traditie er voor dat al eeuwen lang de dood zelf erg aanwezig is. Het gaat om het echte skelet van een mens van ongeveer 1,5 meter hoog. 

De beenderen zijn met behulp van ijzerdraad aan elkaar vast gemaakt. Het skelet komt op de tweede plaats in de processie. Dankzij het werk van antropologen en historici weet men dat het om de overblijfselen van een vrouw uit de 17e eeuw gaat. Dat het een vrouw is, kan men eenvoudig afleiden uit de vorm en breedte van de heupbeenderen. De vrouw in kwestie leed aan artrose, maar het geraamte is na ruim driehonderd jaar toch bijzonder goed bewaard gebleven.

Fernando Duce, hoofd van het centrum voor interpretatie van de Semana Santa (Heilige week), verklaart dat het skelet van Ateca de mens er aan herinnert dat we allemaal voor de dood zijn voorbestemd en ooit dit lichaam zullen verlaten. Voor gelovigen is de dood ook niet het einde, maar het begin van de herrijzenis. Alhoewel er in veel processies afbeeldingen van de dood worden meegedragen, is het gebruik van een echt skelet in Ateca toch echt een unicum.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.