Populatie Iberische lynx in Andalusië groeit met 100+ exemplaren in één jaar

Populatie Iberische lynx in Andalusië groeit met 100+ exemplaren in één jaar
Beeld: 123rf

Populatie Iberische lynx in Andalusië groeit met 100+ exemplaren in één jaar

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De populatie van de wilde Iberische lynx is voor de eerste keer met meer dan honderd exemplaren binnen één jaar gegroeid. Dit heeft het regionale ministerie van Milieu van Andalusië medegedeeld. Volgens minister Ramón Fernández-Pacheco is deze mijlpaal te danken aan de inzet en de toewijding van de autonome regio Andalusië. 

In antwoord op een Kamervraag heeft de regionale minister medegedeeld dat sinds de laatste telling in 2022 de populatie van Iberische lynxen in vrijheid in Andalusië bestaat uit minstens 627 exemplaren, 189 jongen en 126 territoriale vrouwtjes. 

Het is een mijlpaal dat volgens de meting nu 105 exemplaren meer in het Andalusische wild leven dan een jaar geleden. In 2021 werden er 522 exemplaren geteld. Dit betekent dat de populatie van lynxen in Andalusië zelfvoorzienend begint te worden. De grootste groep lynxen leeft waarschijnlijk in het nationale park Doñana dat tussen Sevilla en Huelva ligt. Er zijn daar minimaal 108 lynxen geteld. Dit is een mijlpaal voor het park.

De strategie is nu om verschillende leefgebieden van de lynxen met elkaar te gaan verbinden, zodat er interactie ontstaat. Het doel is om alle leefgebieden toegankelijk te maken voor alle groepen lynxen. Dit zou ervoor moeten zorgen dat de dieren zelfvoorzienend worden en dat ze voldoende genetische variatie krijgen om gezond te blijven. Dit alles moet binnen vijf jaar gerealiseerd zijn. 

Er zijn verschillende vormen bedacht om de beesten zo goed mogelijk te beschermen. Een van die vormen is het aanleggen van een systeem om ongelukken tussen lynxen en voertuigen zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast wordt ook hun leefomgeving zoveel mogelijk verbeterd en uitgebreid.

Ga naar de inhoud