Grootste Spaanse telecombedrijf Telefónica bestaat 100 jaar

Grootste Spaanse telecombedrijf Telefónica bestaat 100 jaar
Beeld: via canva.com & Telefónica

Grootste Spaanse telecombedrijf Telefónica bestaat 100 jaar

Telefónica werd opgericht in 1924 en viert dit jaar een bijzondere mijlpaal: het honderdjarig bestaan van het Spaanse telecombedrijf. Gedurende een eeuw heeft Telefónica een cruciale rol gespeeld in de Spaanse telecomsector, van een door de overheid gecontroleerde monopolist tot een geprivatiseerde multinational die wereldwijd opereert. De meeste mensen kennen Telefónica vanwege de mobiele telefoondienst Movistar.

Hoewel Telefónica met Movistar een eeuw lang de grootste aanbieder van vaste en mobiele diensten in Spanje is geweest, ziet het bedrijf zich nu geconfronteerd met een nieuwe realiteit. De fusie tussen MásMóvil en Orange heeft een nieuwe speler gecreëerd, MasOrange, die met meer dan 37 miljoen klanten Telefónica heeft verdrongen als de grootste aanbieder van mobiele en vaste diensten in Spanje.

Telefónica heeft in Spanje een totaal van 37,4 miljoen klanten, inclusief 3,4 miljoen televisieabonnees, waar het nog steeds marktleider is. In de mobiele sector heeft het 20,1 miljoen klanten, terwijl het in de breedbandmarkt 5,9 miljoen gebruikers heeft.

Een van de grootste uitdagingen voor Telefónica is de opkomst van low-cost aanbieders, zoals Digi, die een sterke groei doormaken. Volgens experts heeft Telefónica de mogelijkheid om opnieuw de grootste aanbieder in Spanje te worden, zodra MasOrange de fusie-integratie heeft voltooid.

Om op lange termijn de nummer één te blijven, zal Telefónica echter verdergaande maatregelen moeten nemen dan alleen wachten op de consolidatie van MasOrange. Sommige experts stellen dat Telefónica zich niet alleen moet richten op het aantal klanten, maar vooral op het leveren van de beste service om zijn huidige positie als inkomstenkoploper in Spanje te handhaven.

Ga naar de inhoud