Noorwegen is het nieuwe paradijs voor Spaanse verpleegkundigen

Noorwegen is het nieuwe paradijs voor Spaanse verpleegkundigen
Beeld: via canva.com

Noorwegen is het nieuwe paradijs voor Spaanse verpleegkundigen

Als het in het afgelopen decennium het Verenigd Koninkrijk was dat de bestemming bij uitstek vormde voor Spaanse verpleegkundigen die op zoek waren naar werkervaring in het buitenland, is Noorwegen momenteel het nieuwe ‘paradijs’ voor de sector. Dit blijkt uit een recent rapport van de Spaanse Vereniging voor Volksgezondheid en Gezondheidszorgbeheer (Sespas) over het tekort aan verpleegkundigen in Spanje. 

Het land dat de meeste interesse wekt bij afgestudeerden in Spanje is Noorwegen, waar tussen 2017 en 2021 in totaal 1260 aanvragen zijn geregistreerd, waarvan er 906 automatisch positief zijn beantwoord, 346 nog in behandeling zijn en slechts 8 zijn afgewezen.

Paula Santana de Jesús is een verpleegkundige die recent is geëmigreerd. Ze studeerde in 2023 af aan de Universiteit van Sevilla en werkte vier zomermaanden in het Baskenland voordat ze naar Lyngdal in Noorwegen verhuisde. Daar werkt ze nu in een verpleeghuis voor ouderen met dementie.

Ze werkt 37,5 uur per week voor € 22 per uur. Bij meer ervaring stijgt dit salaris en ook bij nachtwerk, met een toeslag van € 6 per uur. Feestdagen worden goed betaald. De normale ratio is 2-3 patiënten per verpleegkundige, maximaal vier of vijf. Spanje had in 2021 een ratio van 6,6 verpleegkundigen per 1000 inwoners, terwijl Portugal er 7,4 had.

De oorzaken van het tekort aan verpleegkundigen in Spanje zijn volgens Sespas de migratie naar andere landen met betere arbeidsvoorwaarden en het verlaten van het beroep voor beter betaalde sectoren. Volgens de gegevens van Sespas verdient de meerderheid van de Spaanse verpleegkundigen tussen de 18.000 en 30.000 euro per jaar, terwijl vacatures voor verpleegkundigen in Noorwegen op vacaturesites tussen de 52.000 en 62.000 euro per jaar bieden.

Verenigd Koninkrijk Vs. Noorwegen

Tussen 2009 en 2016 vertrokken veel verpleegkundigen uit Spanje naar het Verenigd Koninkrijk, met 10.075 aanvragen en 98% goedkeuring. Ook Frankrijk en België waren populair, met respectievelijk 574 en 498 aanvragen en positieve besluiten van 93% en 87%.

Op dit moment is Noorwegen, zoals te zien is in de volgende grafiek, het land dat de meeste interesse wekt bij afgestudeerden in Spanje, met 1260 aanvragen voor het erkennen van diploma’s tussen 2017 en 2021.

Spaanse verpleegkundigen emigreren naar Noorwegen vanwege betere werkomstandigheden en hogere salarissen. In Noorwegen is de patiënt-verpleegkundige ratio gunstiger, met gemiddeld twee tot drie patiënten per verpleegkundige. Dit is anders dan in Spanje, waar verpleegkundigen vaak een hogere werkdruk ervaren.

Ga naar de inhoud