Spaanse maatschappij is verdeeld over de aanpak van klimaatverandering, kerncentrales en elektrische auto’s

Spaanse maatschappij is verdeeld over de aanpak van klimaatverandering, kerncentrales en elektrische auto's
Beeld: via canva.com

Spaanse maatschappij is verdeeld over de aanpak van klimaatverandering, kerncentrales en elektrische auto’s

De Spaanse maatschappij is verdeeld over de aanpak van klimaatverandering en de transitie naar duurzame energie. Verschillende sociale en politieke groeperingen hebben uiteenlopende standpunten over kernenergie, hernieuwbare energie, elektrische auto’s en andere milieu-gerelateerde kwesties.

Volgens een recent onderzoek ontkent 29% van de Spanjaarden de klimaatverandering, waarbij 23% denkt dat het niet wordt veroorzaakt door menselijke activiteiten en 6% de hele klimaatverandering zelfs ontkent. Daarnaast twijfelt meer dan 50% aan de elektrische auto en zou ze de kerncentrales niet sluiten en zelfs nieuwe centrales openen.

Het onderzoek laat ook zien dat 70% van de Spanjaarden vindt dat de regering van Pedro Sánchez niet genoeg doet om een rechtvaardige transitie te garanderen. In het algemeen vindt 68% dat het klimaatbeleid van de regering slecht is, hoewel kiezers van de PSOE en Sumar partijen het beleid wel goedkeuren.

Politieke verdeeldheid

De politieke verdeeldheid is duidelijk zichtbaar. Kiezers van de PSOE en Sumar (beiden links) enerzijds en de PP en Vox (beiden rechts) anderzijds vormen in de meeste gevallen twee afzonderlijke blokken. Toch naderen ze elkaar in hun twijfels over de elektrische auto en de verdediging van de irrigatielandbouw.

De bezorgdheid over de gevolgen van klimaatverandering scoort gemiddeld 6,9 op 10, hoger onder PSOE- en Sumar-kiezers (8,3 en 8,6) dan onder PP-kiezers (6,3) en Vox-kiezers (3,2).

Als het gaat om wat er moet worden gedaan, wordt de uitrol van hernieuwbare energie grotendeels als een must gezien (69%). Nog belangrijker is dat dit op een geordende manier gebeurt, met controle op de impact op het landschap, iets waar 78% van de Spanjaarden voorstander van is.

Er is meer steun voor de installatie van nieuwe zonneparken (80%) dan voor windparken (75%). Deze visie wordt breed gedeeld, behalve door Vox, waarvan 51% tegen nieuwe zonneparken is en 72% tegen windparken.

De regio’s met de meeste steun voor beide soorten parken zijn het Baskenland, Aragón en de Balearen, waar de steun rond of boven de 90% ligt.

Slechts 22% wil de uitrol van hernieuwbare energie zoveel mogelijk versnellen, omdat ze denken dat de impact op het landschap minimaal is. Aragón (45%) en de Canarische Eilanden (37%) zijn de enige regio’s waar deze optie populairder is, mogelijk vanwege de vele windparken die er al staan.

Steun voor kerncentrales

Naast hernieuwbare energie wordt kernenergie ook gezien als een ‘schone’ technologie. Hoewel Spanje een schema heeft om kerncentrales tussen 2027 en 2035 te sluiten, is er brede steun voor het verlengen van de levensduur van deze centrales. 58% van de Spanjaarden is hier voorstander van, inclusief de meerderheid van de PP- en Vox-kiezers en 39% van de PSOE- en Sumar-kiezers.

Er is ook een kleinere maar nog steeds meerderheid (52%) voor de bouw van nieuwe kerncentrales in Spanje. Deze optie wordt gesteund door 91% van de Vox-kiezers, 77% van de PP-kiezers, 31% van de Sumar-kiezers en 26% van de PSOE-kiezers.

Hoewel er verdeeldheid bestaat, zien sommigen kernenergie als een overgangsoplossing terwijl hernieuwbare bronnen verder worden ontwikkeld. Anderen blijven echter bezorgd over de risico’s en het radioactieve afval.

Twijfels elektrische auto’s

Hoewel de overheid de elektrische auto promoot als een belangrijk middel in de strijd tegen klimaatverandering, twijfelt meer dan de helft van de Spanjaarden aan dit voertuig. Veel Spanjaarden, met name PP- en Vox-kiezers, verkiezen biobrandstoffen boven volledig elektrische voertuigen.

Voorstanders van biobrandstoffen zien deze als een tussenoplossing die minder belastend is voor het elektriciteitsnet en beter geschikt voor lange afstanden. Ze vinden het ook gemakkelijker om over te schakelen vanaf de bestaande verbrandingsmotoren.

Een van de belangrijkste zorgen rond elektrische voertuigen is het bereik en de beschikbaarheid van oplaadinfrastructuur, vooral voor lange afstanden. Sommigen geven de voorkeur aan biobrandstoffen totdat het laadnetwerk voldoende is uitgebreid.

Ga naar de inhoud