Waarom zijn Spaanse tradities plots een hype op TikTok?

Waarom zijn Spaanse tradities plots een hype op TikTok?
Beeld: via canva.com

Waarom zijn Spaanse tradities plots een hype op TikTok?

Het zijn twee fenomenen die op het eerste gezicht ver uit elkaar liggen: het moderne platform TikTok en de Spaanse tradities. En toch is er op TikTok een kleine hype in de maak. De krant El Confidencial verklaart wat er aan de hand is.

Wie in Spanje op TikTok zit, krijgt van het algoritme vaak beelden van Real Madrid of van het één of ander volksfeest te zien. De Feria de Abril in Sevilla bijvoorbeeld; waar jong en oud dansen in traditionele kledij. Tradities zijn niet nieuw op TikTok. En toch is er in 2023 en 2024 wel degelijk een hype op te merken.

Vanuit Madrid, Asturias, Sevilla, waar je maar wilt verschijnen op TikTok beelden van de traditionele feesten. En daar zijn wel degelijk een paar verklaringen voor. De moderne technologie heeft bijgedragen aan de culturele globalisering, zo erg dat heel veel identiteiten verloren zijn gegaan ten koste van een globale eenheidsworst. En op dat proces komt ook een tegenreactie. 

Mensen weten niet goed wie ze zijn en verschuilen zich in het verleden (tradities als bewijs van een eigen identiteit), het heden (nihilisme) of de toekomst (de technologische utopie). Zo gelooft althans Rafael Conde Melguizo, socioloog aan de Spaanse Universiteit van Ontwerp, Innovatie en Technologie.

Jongeren die op zoek zijn naar een identiteit vinden die opnieuw via hun lokale tradities en daar zijn sociale media de getuige van. Zo zijn er bijvoorbeeld Eme de Amores  of Fabiana Sevillano die veelvuldig poseren in traditionele Sevillaanse klederdracht. Voor de tradities is het alvast geen slechte zaak. Ook al is TikTok in sé een vluchtig medium, jongeren brengen er wel veel tijd door, en dankzij de trend gaan de tradities dus misschien inderdaad minder snel verloren.

Ga naar de inhoud