Lidl is de grootste Spaanse groente en fruit afnemer van alle Spaanse supermarkten

Lidl is de grootste Spaanse groente en fruit afnemer van alle Spaanse supermarkten

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje is een van de grootste groente en fruit producenten van Europa en dus kopen veel supermarktketens hun verse groente en fruit ook in Spanje. Een van de grootste – zoniet de grootste – afnemers is de Duitse supermarktketen Lidl. De keten zelf gaat er prat op dat zij de grootste afnemer zijn van Spaanse groente en fruit en dat alle andere supermarktketens in Spanje ver achter hen blijven.

Volgens het Duitse concern koopt Lidl de meeste groente en fruit van alle andere supermarktketens zoals Mercadona, Carrefour en DIA, dit ondanks het feit dat de Lidl op de vierde plaats staat van supermarktketens in Spanje. In 2016 kocht Lidl 1,4 miljoen ton aan groente en fruit in Spanje, een 16% meer dan in 2015. Het grootste deel daarvan werd echter niet verkocht in Spanje maar in de andere 27 landen waar Lidl met supermarkten aanwezig is. Daardoor kan Lidl wellicht wel de grootste afnemer zijn, ze zijn niet de grootste verkopers want het aantal supermarkten van bijvoorbeeld Mercadona en DIA is veel hoger dan van de Lidl in Spanje.

85% van alle groente en fruit die de Lidl koopt eindigt in de supermarkten in andere Europese landen waarbij Duitsland aan kop staat. Lidl koopt, in tegenstelling tot andere ketens, geen verse producten in Marokko en slechts mondjesmaat in andere landen zoals Nederland dus bijna alles komt uit Spanje.

Spaanse producten

Lidl is in Spanje daarnaast steeds Spaanser aan het worden. Dat doet de keten door steeds meer producten te verkopen die geproduceerd zijn in Spanje en ook Spaans zijn. Er zijn dus steeds minder Duitse of buitenlandse producten te koop bij de Lidl. Dat is dan wellicht goed nieuws voor de Spanjaarden, die overigens steeds meer de weg weten te vinden naar de Lidl, maar de buitenlanders die in Spanje wonen of op vakantie komen vinden het nu juist geweldig dat er soms (maar lang niet altijd) dezelfde producten te koop zijn dan in eigen land.

Een van die producten die tegenwoordig 100% Spaans is zijn de melkproducten van het eigen merk Milbona. Deze komen nu alleen nog maar uit Spanje waardoor Lidl geen melkproducten meer importeert naar Spanje. Volgens de Lidl is 70% van wat verkocht wordt in de Lidl winkels in Spanje afkomstig uit Spanje en wordt slechts 30% geïmporteerd.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.