Marina Alta en Baja missen woning verkopen aan buitenlanders

Marina Alta en Baja missen woning verkopen aan buitenlanders
Beeld: Freepìk

Marina Alta en Baja missen woning verkopen aan buitenlanders

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Volgens een rapport van de Spaanse Bank heeft de woningsector aan de Costa Blanca en dan met name in de Marina Alta en Marina Baja regio’s het meest te lijden als het gaat om verkopen aan buitenlanders die geen resident zijn in Spanje. 38% van de woningen wordt normaal gesproken verkocht aan ‘extranjeros no residentes’ terwijl 15% gekocht wordt door ‘residentes’.

Voordat de corona-crisis uitbrak en Europa verlamd werd door de restricties om te reizen, waren het de Marina Alta en Marina Baja regio’s in de provincie Alicante die de economische motor vormden wat betreft de woning verkopen aan buitenlanders. Het segment woningkopers die geen resident zijn in Spanje is daarbij het meest gevoelig als het gaat om het kopen van vakantiewoningen in tijden van een crisis. 

De helft van de woningen die in de provincie verkocht werden de afgelopen vier jaar werd gekocht door buitenlanders waarvan 38% geen resident was en 15% wel resident was.

Zoals de regionale krant op basis van het rapport van de Banco de España schrijft, is de Costa Blanca in twee belangrijke sectoren te verdelen. De Marina Alta staat bekend als het gaat om de woningen die door welvarende buitenlanders gekocht worden terwijl de Marina Baja met Orihuela Costa en Torrevieja als bekendste gebieden meer bekend staat als de regio waar de huizen goedkoper zijn en waar de Britten grotendeels hun vakantiewoning of hoofdwoning hebben gekocht.

De woningen die verkocht worden in de Marina Alta liggen rond één miljoen euro terwijl dit rond de 200.000 euro is in de Marina Baja, aldus de regionale krant die deze gegevens haalt uit het rapport ‘La inversión extranjera en el mercado inmobiliario residencial español entre 2007 y 2019’ van de Banco de España (download PDF ).

In dat rapport is niet alleen gekeken naar de provincie Alicante met 38% van de woningverkopen door buitenlanders die geen resident zijn maar ook naar andere provincies zoals Málaga met 28% en Santa Cruz de Tenerife met 25%.

Wat betreft de duurste regio’s aan de Marina Alta en Baja regio’s in de provincie Alicante zijn de duurste woningen doorgaans te vinden in Xábia met een prijs van 2.062 euro/m2 gevolgd door Benissa met 2.024 euro/m2, Altea met 1.970 euro/m2, Benidorm met 1.935 euro/m2 en Dénia met 1.785 euro/m2. De woningkopers in deze regio komen hoofdzakelijk uit Groot Brittannië, België en Duitsland.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.