Witte Dorpen Andalusië coronavirus-vrij dankzij witkalk

Witte Dorpen Andalusië coronavirus-vrij dankzij witkalk
Beeld: 123rf

Witte Dorpen Andalusië coronavirus-vrij dankzij witkalk

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Een totaal van 16 witte dorpen in de Serranía de Ronda, 15 dorpen in de Axarquía regio samen met Tolox en Carratraca in de Guadalhorce vallei en Istán aan de kust zijn coronavirus-vrij. Geen enkele inwoner van deze dorpen is besmet geraakt met het coronavirus en men beweert dat dit komt door de witkalk die men gebruikt om de huizen de karakteristieke witte kleur te geven.

Als er gezocht moet worden naar een reden waarom een groot deel van de typische Andalusische witte ‘Pueblos Blancos’ coronavirus vrij zijn gebleven dan moet dat wel de witkalk (cal) zijn, aldus de inwoners. Elk jaar weer worden de huizen wit gekalkt door de bewoners die daarmee niet alleen de warmte buitenshuis houden maar nu blijkbaar ook het coronavirus.

Volgens de inwoners kan het geen toeval zijn dat de witgekalkte huizen en hun bewoners coronavirus-vrij zijn gebleven. Natuurlijk weten ze dat in dichtbevolkte en toeristische gebieden de kans op besmetting vele malen groter is maar ook in de afgelegen bergdorpjes kan het virus voorkomen, dat blijkt ook al wel want niet alle afgelegen dorpen zijn coronavirus-vrij gebleven.

Voor de bewoners van de ‘Pueblos Blancos’ in Andalucía is het beste wapen tegen het coronavirus een met witkalk gevulde emmer en de kwasten. Kalk doodt bacteriën, schimmels en zelfs insecten, aldus de inwoners van de ‘Pueblos Blancos’. 

Kalk wordt al sinds de Romeinen als antiseptisch en ontsmettingsmiddel gebruikt, aldus de burgemeester van Canillas de Albaida (Axarquía). Lijken werden in de Romeinse tijd bedekt met kalk door het lichaam met kalkpoeder te bedekken zodat virussen en ziektekiemen niet naar de oppervlakte zouden komen. 

Kalk wordt al sinds mensenheugenis gebruikt bij het begraven van lijken om tijdens pandemieën of humanitaire rampen de verspreiding van bacteriën en schimmels te voorkomen of zelfs om de verspreiding van insecten tegen te gaan. Kalk is daarnaast een goed ontsmettingsmiddel dat al heel lang in grotten wordt gebruikt in het achterland van de provincie Málaga.

Dorpen

In de Axarquía regio in de provincie Málaga voegt Canilla de Albaida zich bij de dorpen Alfarnatejo, Árchez, Canillas de Aceituno, Comares, Cómpeta, Cútar, El Borge, Iznate, La Viñuela, Macharaviaya, Salares, Sayalonga, Sedella en Totalán die coronavirus vrij zijn verklaard, net zoals Istán in het westelijke deel van de Costa del Sol.

In de Guadalhorce vallei zijn Carratraca en Tolox coronavirus-vrij en in de Serranía de Ronda gaat het om de gemeenten Alpandeire, Atajate, Benadalid, Benaoján, Benarrabá, Cartajima, Faraján, Gaucín, Jimera de Líbar, Jubrique, Júzcar, Montecorto, Montejaque, Parauta, Pujerra en Serrato. En dan hebben we het dus alleen over de provincie Málaga en hebben we nog niet gekeken naar de provincie Sevilla, Cádiz, Huelva, Córdoba, Jaén, Almería en Granada.

Ga naar de inhoud