Witte Dorpen Andalusië coronavirus-vrij dankzij witkalk

Witte Dorpen Andalusië coronavirus-vrij dankzij witkalk
Beeld: 123rf

MÁLAGA – Een totaal van 16 witte dorpen in de Serranía de Ronda, 15 dorpen in de Axarquía regio samen met Tolox en Carratraca in de Guadalhorce vallei en Istán aan de kust zijn coronavirus-vrij. Geen enkele inwoner van deze dorpen is besmet geraakt met het coronavirus en men beweert dat dit komt door de witkalk die men gebruikt om de huizen de karakteristieke witte kleur te geven.

Als er gezocht moet worden naar een reden waarom een groot deel van de typische Andalusische witte ‘Pueblos Blancos’ coronavirus vrij zijn gebleven dan moet dat wel de witkalk (cal) zijn, aldus de inwoners. Elk jaar weer worden de huizen wit gekalkt door de bewoners die daarmee niet alleen de warmte buitenshuis houden maar nu blijkbaar ook het coronavirus.

Volgens de inwoners kan het geen toeval zijn dat de witgekalkte huizen en hun bewoners coronavirus-vrij zijn gebleven. Natuurlijk weten ze dat in dichtbevolkte en toeristische gebieden de kans op besmetting vele malen groter is maar ook in de afgelegen bergdorpjes kan het virus voorkomen, dat blijkt ook al wel want niet alle afgelegen dorpen zijn coronavirus-vrij gebleven.

Voor de bewoners van de ‘Pueblos Blancos’ in Andalucía is het beste wapen tegen het coronavirus een met witkalk gevulde emmer en de kwasten. Kalk doodt bacteriën, schimmels en zelfs insecten, aldus de inwoners van de ‘Pueblos Blancos’. 

Kalk wordt al sinds de Romeinen als antiseptisch en ontsmettingsmiddel gebruikt, aldus de burgemeester van Canillas de Albaida (Axarquía). Lijken werden in de Romeinse tijd bedekt met kalk door het lichaam met kalkpoeder te bedekken zodat virussen en ziektekiemen niet naar de oppervlakte zouden komen. 

Kalk wordt al sinds mensenheugenis gebruikt bij het begraven van lijken om tijdens pandemieën of humanitaire rampen de verspreiding van bacteriën en schimmels te voorkomen of zelfs om de verspreiding van insecten tegen te gaan. Kalk is daarnaast een goed ontsmettingsmiddel dat al heel lang in grotten wordt gebruikt in het achterland van de provincie Málaga.

Dorpen

In de Axarquía regio in de provincie Málaga voegt Canilla de Albaida zich bij de dorpen Alfarnatejo, Árchez, Canillas de Aceituno, Comares, Cómpeta, Cútar, El Borge, Iznate, La Viñuela, Macharaviaya, Salares, Sayalonga, Sedella en Totalán die coronavirus vrij zijn verklaard, net zoals Istán in het westelijke deel van de Costa del Sol.

In de Guadalhorce vallei zijn Carratraca en Tolox coronavirus-vrij en in de Serranía de Ronda gaat het om de gemeenten Alpandeire, Atajate, Benadalid, Benaoján, Benarrabá, Cartajima, Faraján, Gaucín, Jimera de Líbar, Jubrique, Júzcar, Montecorto, Montejaque, Parauta, Pujerra en Serrato. En dan hebben we het dus alleen over de provincie Málaga en hebben we nog niet gekeken naar de provincie Sevilla, Cádiz, Huelva, Córdoba, Jaén, Almería en Granada.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
6 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Vreemd. Ik heb zelf tot vorig jaar november 2,5 jaar in Torrox, Malaga gewoond. Ook een wit dorpje en daar zijn wel degelijk besmettingsgevallen bekend.

Lariekoek of kwast in pakjes.
Ken meerdere pueblo’s blanco met Corona.
Consulteer eerst de kaart met besmettingen voor je zo iets op papier zet!

om gek van te worden … de opsomming van dorpen alleen al vult een hele pagina …. nog nooit ook maar één viroloog over dit onderwerp gehoord ….

Geweldig ! Daarom is het ook zo goed gegaanin Algarve en Alentejo 😁

Zou best eens waar kunnen zijn

Leg dat maar eens uit aan de virologen daar zullen ze eerst eens 10 jaar over nadenken om tot een visie te komen of dit al of niet aannemelijk is .

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.