Netflix en Disney+ stijgen in Spanje terwijl Prime Video iets daalt

Netflix en Disney+ stijgen in Spanje terwijl Prime Video iets daalt
Beeld: Canva

Netflix en Disney+ stijgen in Spanje terwijl Prime Video iets daalt

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de laatste barometer van de website JustWatch hebben de streamingdiensten Netflix en Disney+ enkele percentages van het kijkersaandeel in Spanje teruggewonnen in het eerste kwartaal van dit jaar. Netflix steeg met 1%, net zoals Disney+ terwijl dit 2% was bij HBO Max en Amazon Prime Video met -1% daalde wat betreft kijkers.

JustWatch plaatst elk kwartaal een overzicht van de marktaandelen of kijkersaandelen van de verschillende streamingdiensten in diverse landen. Voor Spanje geldt in het eerste kwartaal van 2022 dat Netflix nog steeds het meest gekeken en populairste platform is met een aandeel van 24% terwijl het aandeel voor Amazon Prime Video 20% is.

Op hetzelfde overzicht heeft Disney+ een aandeel van 16% gevolgd door HBO Max met een aandeel van 15%. Het Spaanse Movistar+ heeft met 6% aandeel weer terrein gewonnen op het Spaanse Filmin dat daalde naar 5%. De lijst wordt verder aangevuld met de Apple TV+ dienst met een aandeel van 4% en andere streamingdiensten die samen goed zijn voor 10%.

Voor Nederland heeft Justwatch ook een ranking samengesteld waarop te zien is dat Netflix met 28% kijkersaandeel het grootste is gevolgd door 22% voor Disney+, 21% Amazon Prime Video, 7% Videoland, 6% Apple TV+, 5% Ziggo en 11% andere streamingdiensten.

Filmin is een 100% Spaanse streamingdienst en daarom wellicht niet zo bekend in Nederland en België. Comunidad Filmin S.L., beter bekend als Filmin, is een abonnementsdienst voor video-on-demand streaming, voornamelijk gericht op het streamen van ‘alternatieve’ series en onafhankelijke films, evenals een productiebedrijf en filmdistributeur. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Barcelona.

Movistar+ is de online streamingdienst van de telecomprovider Movistar (Telefonica) en biedt haar dienst aan de klanten die een Fusion (nu heet dat MiMovistar) pakket hebben aan. Movistar+ is ook apart als lite versie te krijgen en biedt naast de reguliere Spaanse tv-kanalen ook films, series, documentaires en sport.

JustWatch is een website/platform waarmee je kunt zoeken op welke streamingdienst verschillende content beschikbaar is. JustWatch stelt jaarlijks een driemaandelijkse ranking op basis van zoekopdrachten op de website of mobiele app samen. Een handig hulpmiddel in deze tijden van geatomiseerde audiovisuele content, maar het meet niet zozeer welke platforms het meest worden bekeken als de streamingdiensten die de mensen die het platform gebruiken het meest zoeken. JustWatch  wordt maandelijks door meer dan 20 miljoen mensen in 84 landen gebruikt dus het kan gezien worden als een goede graadmeter.

Ga naar de inhoud