Spanje heeft de meeste varkens van de EU blijkt uit de veestapel gegevens van Eurostat

Spanje heeft de meeste varkens van de EU blijkt uit de veestapel gegevens van Eurostat
Beeld: Canva

Spanje heeft de meeste varkens van de EU blijkt uit de veestapel gegevens van Eurostat

MADRID – Uit recente cijfers van Eurostat blijkt dat de Europese Unie (EU) een omvangrijke veestapel heeft met in december 2021 in totaal 142 miljoen varkens, 76 miljoen runderen, 60 miljoen schapen en 11 miljoen geiten. Over het algemeen kan gesteld worden dat de grootste EU-landen ook de grootste veestapels hebben zoals Spanje, Frankrijk en Duitsland. Lees hieronder alle details.

Uit de Eurostat-cijfers blijkt dat Spanje binnen de EU goed is voor 24% van de varkens (34,5 miljoen), 9% van de runderen (6,6 miljoen), 25% van de schapen (15,1 miljoen) en 23% van de geiten (2,6 miljoen). Frankrijk is goed voor 9% van de varkens, 23% van de runderen, 12% van de schapen en 12% van de geiten. Duitsland is goed voor 17% van de varkens, 15% van de runderen, 3% van de schapen, en 1% van de geiten in de EU.

Er waren enkele andere EU-landen die relatief gespecialiseerd zijn zoals Denemarken dat goed is voor 9% van de varkensstapel en Nederland dat goed is voor 8% van de varkens in de EU. Ierland is goed voor 9% van de runderen in de EU en Roemenië is goed voor 17% van de schapenpopulatie in de EU. Griekenland is goed voor 25% van de geitenpopulatie in de EU.

Varkens

Wat betreft varkens zijn er in de hele EU 141,7 miljoen te vinden waarvan 34,5 miljoen in Spanje, 23,8 miljoen in Duitsland, 13,2 miljoen in Denemarken, 12,9 miljoen in Frankrijk, 10,9 miljoen in Nederland, 10,2 miljoen in Polen, 8,4 miljoen in Italië en 6 miljoen in België. Het aantal varkens binnen de EU is de laatste jaren aan het dalen maar stijgt in Spanje terwijl dit daalt in andere EU-landen zoals Duitsland dat in 2014 nog meer varkens had dan Spanje.

Runderen

Wat betreft runderen zijn er in de hele EU 75,6 miljoen te vinden waarvan 17,3 miljoen in Frankrijk, 11,1 miljoen in Duitsland, 6,6 miljoen in Ierland, 6,6 miljoen in Spanje, 6,3 miljoen in Polen, 6,2 miljoen in Italië, 3,7 miljoen in Nederland en 2,3 miljoen in België. Het aantal runderen binnen de EU is de laatste jaren aan het dalen en is in de EU-landen nagenoeg onveranderd gebleven.

Schapen

Wat betreft schapen zijn er in de hele EU 60,1 miljoen te vinden waarvan 15,1 miljoen in Spanje gevolgd door 10,1 miljoen in Roemenië, 7,3 miljoen in Griekenland, 6,9 miljoen in Frankrijk, 6,7 miljoen in Italië en 729 duizend in Nederland terwijl er voor België geen cijfers bekend zijn. Het aantal schapen binnen de EU is de laatste jaren aan het dalen en is in de EU-landen nagenoeg onveranderd gebleven.  

Geiten

Wat betreft geiten zijn er in de hele EU 11,4 miljoen te vinden waarvan 2,8 miljoen in Griekenland, 2,6 miljoen in Spanje, 1,5 miljoen in Roemenië, 1,4 miljoen in Frankrijk, 1 miljoen in Italië en 575 duizend in Nederland terwijl er voor België geen cijfers bekend zijn. Het aantal geiten binnen de EU is de laatste jaren aan het dalen en is in de EU-landen nagenoeg onveranderd gebleven.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.