Search
menu
Search

SpanjeVerhaal: Het wel en wee in een B&B in Spanje (28)

SpanjeVerhaal: Het wel en wee in een B&B in Spanje (28)
Beeld: via canva.com

SpanjeVerhaal: Het wel en wee in een B&B in Spanje (28)

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: Ellen-Marie is in 2007 naar Catalonië geëmigreerd. Daar begon ze een winkel, vervolgens een agentschap voor de verhuur van vakantiewoningen en in 2012 begon ze haar eigen B&B. Haar ervaringen over het leven in een B&B en die met de gasten is ze gaan opschrijven en zal ze iedere week met de lezers gaan delen. Meer informatie over haar huis en haar leven in Catalonië kun je vinden op haar eigen Blog: MeAndTheBandB.com

Terwijl ik heel druk ben met het uitwerken van mijn nieuwe plan voor de zoektocht naar een leuke man, komt een vriend uit Nederland me bezoeken om me daarmee te helpen. Ondertussen gaat het werk in mijn huis ook gewoon door.

Het nieuwe seizoen gaat nu echt beginnen en het opstarten van de B&B kost dit jaar meer moeite dan ooit. Het zwembad kost altijd enkele weken om het weer helemaal helder te krijgen, maar dit jaar verandert het water iedere dag van kleur terwijl ik juist af wil van kleur. Ik laat het water testen en dan blijkt het van een dermate slechte kwaliteit dat ik het moet vervangen. Daar moet ik even van slikken want 125.000 m³ meter water is een hoop en dat in tijden van enorme droogte. Het eerste probleem is het water uit het bad krijgen, als ik het zomaar over het bergweggetje laat stromen hou ik geen bergweggetje meer over. Er is een brandkraan die beneden aan de heuvel ligt. Deze is voor de brandweer; indien ze het water nodig hebben om een brand te blussen in het huis. Met deze kraan kunnen we het water ook weg laten lopen. Ex besluit geheel tegen de regels in de kraan te openen. Hoewel één en ander behoorlijk is vastgeroest krijgt hij de kraan los en als een fontein golft het water van het zwembad eruit. Binnen een paar uur is het bad leeg. Eerste hindernis is genomen en dat ging vlot. We gaan aan de slag met bezems en emmers om het bad schoon te maken. Grappig detail is dat ik als een kerel sta te schrobben, terwijl ex me volgt met een tuinslang om het vuil naar het putje te spoelen, het is immers mijn zwembad zegt hij. Met een hogedrukspuit ben ik vervolgens uren bezig om de tegelrand wit te krijgen.

Dan kunnen we uiteindelijk gaan vullen, maar met de dunne tuinslang die we normaliter gebruiken om wat water aan te vullen gaat het 4 maanden duren om het bad vol te krijgen. Ex legt een dikke kunststofleiding naar boven en we zetten de kraan open. Dat gaat beter want direct stroomt er een enorme golf water het bad in. Dat duurt precies tien minuten en dan stopt het water, een van de kleinste voorraadvaten is leeg en we beseffen dat we moeten wachten tot deze zich weer heeft gevuld om vervolgens de kraan weer open te kunnen zetten. Bovendien heeft onze bron tijd nodig om het water op te pompen. Toch wil ik er vaart achter zetten, anders ben ik nog 2 maanden zoet en het weer word steeds beter. Die daarop volgende dagen loop ik minstens twintig keer naar boven om de kraan open te zetten, iedere keer als het vat weer vol is. Tot het moment dat ik naast het huis volop water hoor stromen. Als ik bij de 3 deposito’s aankom gust het water erbovenuit en het element dat moet zorgen dat de tonnen niet overlopen is oververhit en werkt niet meer. Het is kapot roept de ex en ik ga flippen, ook dat nog, altijd wat in dit huis. Uiteindelijk blijkt het onderdeel niet kapot en als het is afgekoeld kunnen we doorgaan met vullen, maar nu slechts 3 keer per dag.

De loodgieter is er weer voor de ontkalker, voor de vierde maal en nadat hij alle onderdelen heeft vervangen werkt deze nog steeds niet. De grote filter waar het water doorheen loopt, blijkt verstopt en twee mannen zijn vervolgens uren bezig om de filter te reinigen. Nu zou het moeten werken.

De boiler geeft problemen, het overloopventiel is dermate verkalkt dat het niet meer sluit en het water stroomt eruit. Handige ex gaat spullen halen en heeft een deel van de leidingen plus ventiel na een paar uur vervangen.

Even is het rustig totdat ik de wei in loop en daar een grote plas water aantref. Een slang met kraan hebben we in de boom gehangen zodat de paarden er niet bij kunnen. Maar mijn jonge paard heeft zich kennelijk verveeld en is er toch in geslaagd de kraan open te krijgen. Vanuit de boom loopt er een straal water naar beneden en dat is al enige tijd aan de gang. Die middag is ook dat probleem verholpen.

Vervolgens heb ik een paar leuke dagen met mijn Nederlandse vriend en even laat ik het werk voor wat het is. We maken een fantastische film en broeden op nieuwe ideeën. We eten en drinken, lachen en hebben een paar intense dagen.

Mijn vriend gaat naar huis en het is maandag een nieuw begin van de week en daar heb ik altijd zin in. Na een paar grijze dagen schijnt de zon weer en ik begin met bosmaaien. De regen van de afgelopen tijd heeft alles goed doen groeien.

Als ik een uurtje bezig ben, krijg ik telefoon van een aardige man die graag wil langskomen omdat ik wat papieren moet ondertekenen. Waar gaat het over, vraag ik hem. Dat gaat hij uitleggen als hij bij mij is. Het voelt niet goed en een uurtje later lopen twee mannen mijn erf op als ik naar beneden kom van mijn zwembad.

Het verhaal moet even tot me doordringen, maar het zijn twee deurwaarders met het bericht dat ik binnen 10 dagen het huis moet verlaten !!!

Ellen-Marie deelt in onze rubriek SpanjeVerhalen elke week haar ervaringen over ‘het wel en wee in een B&B’, wat ze meemaakt met gasten en tijdens haar excursies door Catalonië. Neem eens een kijkje op haar website MeAndTheBandB.com of bezoek de website van de B&B Mas Pitra in het Garrotxa natuurpark in de provincie Girona.

Ga naar de inhoud